Pusztító tájfun közeledik Japánhoz

Négyszázezer ember azonnali kitelepítését rendelték el a japán hatóságok kedden a Roke névre keresztelt, heves esőzésekkel kísért tájfun közeledése miatt, amely árvizeket és földcsuszamlásokat okozhat – jelentette a japán média.
A közeledő ciklon a Tenpaku és Szenaj folyók menték fekvő települések lakóit fenyegeti leginkább.

A tájfun jelenleg Japán délnyugati partjai felé tart, és szerdán éri el Honsú szigetét. A központja körül a széllökések ereje meghaladja az óránkénti 140 kilométert. A hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a tájfunt heves esőzések kísérik, és szerdán óránként 50 milliméter csapadék hullhat a térségben. Az NHK televízió felvételein látszik, hogy Kobe városát már most ellepte a víz. Súlyos a helyzet a Kjúsú délnyugati részén fekvő Mijadzaki prefekturában és a Honsún fekvő Vakajamában, ahol több gátszakadás fenyeget. A Roke az idei szezon 15. tájfunja a térségben. Szeptember elején a Talasz nevű ciklon pusztított Japánban: mintegy száz ember vesztette életét vagy eltűnt a szigetország nyugati részén.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.