Projekt indult a Kárpát-medence termálvizének hasznosítására

A Kárpát-medence déli térségének gazdag, de még kihasználatlan, mély geotermikus forrásainak fenntartható és energia-hatékony felhasználását szolgáló projekt indult, a Duna Transznacionális Program által finanszírozott DARLINGe (Danube Region Leading Geothermal Energy) projekt nyitórendezvényét a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) székházában tartották meg hat ország mintegy 100 képviselőjének részvételével.

Az MFGI közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a 2017 januárjától 2019 júniusáig zajló program megvalósulását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz összesen 2 millió 147 ezer euróval támogatja. A közel 95 000 négyzetkilométer nagyságú projektterület Magyarország déli részeit, Északkelet-Szlovéniát, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia északi részeit, valamint Románia nyugati tartományait foglalja magában. Ezen a területen – ahogy a Duna Régió más térségeiben is – a primer energiafelhasználás megközelítőleg 40 százalékát teszi ki a főként oroszországi import gáz, amelyet fűtésre használnak. A felhasználás nagyrészt a hagyományos, fosszilis alapú távfűtő rendszerekhez kapcsolódik, de az egyedi épületfűtések, a mezőgazdasági szektor és az ipari felhasználók is fontos hőpiaci szereplők. A közlemény szerint a DARLINGe projekttel a termálvíz kedvezőbb és gazdaságosabb felhasználását szeretnék elősegíteni a geotermikus táv- és városfűtési rendszerek, egyedi épületfűtések, mezőgazdasági alkalmazások és a kaszkád-rendszerek (csökkenő hőigényű felhasználások sorba kötése) számára, illetve, hogy a balneológiai hasznosítások során az elfolyó víz maradék hőenergiáját hatékonyabban használják fel.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.