Próbaüzem az ópusztaszeri napelemparkban

Ópusztaszer–Balástya. Megkezdődött a próbaüzem a balástyai és az ópusztaszeri napelemparkban.

A nap sugárzásából villamos energiát előállító telepeket a pécsi SYBAC Solar Eastern Hungary Kft. érdekeltségébe tartozó vállalkozások építették, 60 százalékos uniós támogatással. Ópusztaszeren és Balástyán már elkészült a közel 2000 napelemmel üzemelő park, Pusztaszeren is épül.

Megírtuk: a három helyszínen egyenként 499 kW névleges teljesítményű napelemparkot építenek, amellyel összesen 720 háztartás teljes energiafogyasztását tudják fedezni. Az összesen több mint egymilliárd forintos beruházáshoz 618 millió forint támogatást nyertek.

– Az építkezés augusztusban indult, december közepén kezdődött a próbaüzem. A cég munkatársai a DÉMÁSZ szakembereivel együttműködve feszültség alá helyezték a napelemparkot – közölte Sarkadi Gábor, a cégek ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a balástyai és ópusztaszeri egységek a jövő év elején kezdik a tényleges villamosenergia-termelést, írja a delmagyar.hu.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.