Portugália több mint négy napig csak megújuló energiát használt

Nem is elsősorban a napsütésnek vagy a szélnek köszönhetően. Az elmúlt hetek adatainak feldolgozása azt mutatja, hogy volt egy időszak, amikor Portugália több mint négy napig nem használt fosszilis forrásból származó energiát, csak a megújulókból fedezte a teljes szükségletét – írja a zero.ong.

A 100 százalékos zéró emissziós időszak május 7-én szombaton 6 óra 45-től kezdődött, és egészen május 11-ig, azaz szerdán 17 óra 45-ig tartott. Az ország 1994 óta nem éget szenet, a megújulókra való áttérésben pedig eddig egy 63, illetve egy 70 százalékos időszakot tudott produkálni az elmúlt években. A dolog érdekessége, hogy nem a napos és szeles idő együttese hozta meg a 100 százalékot (ahhoz hasonlóan, ahogy az nemrég Németországban is kiugró eredményekhez vezetett), az csak segített a lefedettségben. Portugália ugyanis elsősorban biomasszából és biohulladékból termeli a megújuló energiát, ezt követik a vízerőművek, a szél és a nap csak ezek után következik.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.