Pontosak a számítógépes klímaszimulációk előrejelzései

Nagyon pontosnak bizonyultak a korábbi számítógépes klímaszimulációk előrejelzései, adataik”megkülönböztethetetlenek attól, ami később bekövetkezett” – mutatták ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

A Zeke Hausfather vezette kutatócsoport 1970 és 2007 között készült 17 számítógépes modellt vett górcső alá, amelyek egyebek között azt vizsgáltálk, hogy miként hatnak az üvegházhatású gázok a globális hőmérsékletekre, és azt találta, hogy jól jelezték előre a változásokat. “Mindent összevéve modelljeink jók voltak kicsiny plusz, mínusz eltéréssel. A kissé pontatlannak bizonyult előrejelzés a meleg oldalon volt” – magyarázta Hausfather.  A 17-ből 10 számítógépes szimuláció eredménye nagyon közel volt azokhoz a hőmérsékletekhez, amelyek aztán bekövetkeztek – tette hozzá a Geophysical Research Letters című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. Néhányszor a tudósok rosszul jelezték előre a szénszennyezés növekedést, több üvegházhatású gáz légkörbe kerülését vetítették előre, mint amennyi bekövetkezett.

És ha rosszul ítélték meg az üvegházhatású gázok mennyiségét, akkor a hőmérsékleti előrejelzéseik is rosszak voltak – magyarázta Hausfather. Ha eltekintettek az emisszió tényezőtől, akkor a 17 számítógépes modellből 14 pontosan vetítette előre a jövőbeni hőmérsékletek alakulását. Az egyik legkorábbi számítógépes modell, amelyet 1970-ben készítettek 91 százalékos pontosságú volt. Ez azért is érdekes eredmény, mert abban az időben a klímaváltozás még nem volt érezhető az éves hőmérsékleti feljegyzésekben oly módon, ahogyan manapság – mondta a kutató.

A tanulmány közreadását a kutatók szándékosan időzítették a Madridban hétfő óta zajló ENSZ-klímakonferenciához, amelyen a világ 196 országa képviselteti magát. A résztvevők megvitatják miként fokozhatják hozzájárulásukat a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállalt célkitűzések eléréséhez a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.