Pollenhelyzet – Az eperfafélék okozhatják most a legtöbb gondot

A hét elejétől fokozatosan erősödött a pollenterhelés az országban, a legtöbb gondot most az eperfafélék okozhatják az arra allergiásoknak – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken Facebook-oldalán.

Mint írták, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához péntekig beérkezett adatok szerint jelenleg tíznél is több tavaszi fa szórja virágporát egyszerre, de a nyári gyomok pollenszemei is megjelentek a levegőben. A héten az eperfafélék pollenkoncentrációja elérte a “magas” szintet, de hétfőn Miskolcon és Szekszárdon a “nagyon magas” szintet is. Emellett ismét megemelkedett a kőris pollenjének mennyisége. Több helyen közepes, Budapesten, illetve Pécsett “magas” koncentrációt mértek. Szintén erősödött a fenyőfélék pollenszórása, a zalaegerszegi mérőállomáson “magas” tartományba eső értéket is regisztráltak. A következő napokban tüneteket okozhatnak még a platán, a gyertyán, a ciprus- és tiszafafélék, a nyír, a dió, valamint a vadgesztenye virágpora is. Pécsett és Zalaegerszegen emellett a pázsitfűfélékre, illetve a zalai megyeszékhelyen a csalánfélékre érzékenyeknek is lehetnek még allergiás tüneteik – írta az ÁNTSZ.

A mérőhálózat adatai szerint megjelentek a bodza, a szelídgesztenye, valamint a nyári gyomok közül a lórom, az útifű és az ernyősvirágzatúak pollenszemei is. Ugyanakkor csökkenőben van a tölgy virágporának koncentrációja, de még mindig közepes (Budapesten csütörtökön magas) értékeket mértek. Az ÁNTSZ arra is kitért, hogy a nyárfa vattás termése nem allergén. A magokon úgynevezett repítőszőrök, vagyis “levegővel telt” (tehát allergén fehérjéket nem tartalmazó) sejtnyúlványok találhatók, amelyek a szélben a termés terjedését segítik elő. Paller Judit országos tiszti főorvos és Apatini Dóra, az OKI biológusa március végén, sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: a kései téli fagy miatt később kezdődött az allergén fák pollenszórása. Mint a tiszti főorvos akkor kiemelte: a magyar lakosság körülbelül tíz százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Közülük sokan egyszerre több allergénre is érzékenyek – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.