Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Political Capital: van jövője a bioüzemanyagoknak
Tudj meg többet: Bioenergia

Political Capital: van jövője a bioüzemanyagoknak

A bioetanol-előállítás jelentős gazdasági növekedési lehetőséget nyújthat Magyarországnak a következő húsz évben, mivel a globális fogyasztás visszaesésével csökkenő élelmiszerárak rácáfoltak a bioüzemanyagokat érintő leghangosabb kritikai álláspontokra is – mondta Szabados Krisztián, a Political Capital igazgatója pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Szabados Krisztián kifejtette: a bioüzemanyag-előállítást csak látszólag befolyásolja a kőolajárak zuhanása, az ágazat termelése a gazdasági környezet javulásával, tíz éven belül megduplázódhat. A Political Capital igazgatója a bioetanol versenyképességének rövid távú javulásában bízik. A növényi alapú üzemanyagok már 70-80 dolláros olajár mellett is rendkívül jó befektetésnek számítanak – fűzte hozzá.

A bioüzemanyag-előállítás csak aktív kormányzati szerepvállalással lehet sikeres, ugyanakkor a Political Capital nem javasolja a direkt, készpénz alapú támogatásokat, csupán az alternatív, technikai kutatásokat ösztönző segítséget ajánlja a mindenkori kormányzatnak – emelte ki Szabados Krisztián.

Hozzátette: amennyiben Magyarország a régió meghatározó bioetanol-termelőjévé válna, úgy nagy mértékben csökkenthető lenne Magyarország energiafüggősége, növelhető lenne a jelenleg alacsony
szinten álló megújuló energiaforrások aránya, valamint a mezőgazdaság problémáit is enyhítené a terményfelesleg gazdasági felhasználása.

A bioetanol-előállításra irányuló fejlesztések mellett Magyarországnak ugyanakkor nem szabad megfeledkeznie arról, hogy hosszú távon biztosan a kisebb környezeti szennyezést jelentő elektromos járművek elterjedésére lehet számítani – hívta fel a figyelmet a szakember.

Őri István, a Green Capital vezetője elmondta: jelenleg a bioetanol jelenti az egyetlen reális és olcsó alternatíváját a fosszilis energiahordozóknak.

A magyarországi energiastratégiát a közvetlenül élelmiszer alapanyagokból előállított első generációs bioüzemanyagok helyett a biomasszából készített második-, és a biotechnikai úton nyert harmadik generációs zöld energiahordozókra kell építeni – fejtette ki.

Ajánlott tartalom

Csak napelem, szélerőmű és biomassza. Melyik ország ez?

Dánia úgy döntött, hogy teljesen függetlenné válik a fosszilis energiahordozóktól.