Polgárháborúkat okoz az El Nino – minden ötödik háború az időjárás miatt van

Amikor jön a szárazság, háború fenyeget – és ez a szabály vonatkozik a fél világra.

Az első alkalommal állítják geokutatók, hogy az éghajlati jelenség, az El Niño idején megduplázódik polgárháborúk száma. Az El Niño (ejtsd: [el ninyo], ’a gyermek Jézus’) egy olyan természetes éghajlati jelenség, amely a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony táján kezdődik és 9-12 hónapig tart. A Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik. A Limai Tudós Társaság figyelt fel elsőnek a jelenségre még a XIX-ik században. Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában, a Karib-tengeren pedig óriási esőzéseket okoz. Ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Niña, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő. Az El Nino 1982–1983 között több közép-amerikai országban végzett hatalmas pusztításokat, jelentős anyagi károkat okozott az Egyesült
Államoknak, de még Európa időjárására is hatással volt. 1985 óta világszerte több ezer szakember próbálja megfigyelni, megérteni és előre jelezni ezt a különleges éghajlati jelenséget. A Föld számos pontján helyeztek el megfigyelő berendezéseket, ennek ellenére nem sikerült az El Nino 1997-98-as támadásának súlyosságát előre jelezni. Akkor ugyanis még senki nem gondolta, hogy az évszázad természeti katasztrófája következik be: szárazságok és tűzvészek az óceán nyugati vidékén (Indonéziában és Ausztráliában), árvizek, mezőgazdasági és infrastrukturális károk Afrikában és Amerikában, mindez összesen mintegy 22 ezer emberi életet követelt és 34 milliárd euró kárt okozott.

A teljes cikk itt olvashato.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.