Pláza a vulkán belsejében

Egy lenyűgöző vulkán alakú építmény bukkant fel az olasz városban, Nola-ban, pár kilométerre a legendás Vezúvtól. A kúp alakú bevásárlóközpont terveit Renzo Piano készítette, és a Vulcano Buono elnevezést kapta.

A „Jó vulkán” egy egészen újszerű képpel, és elrendezéssel járul hozzá Nola kereskedelmi központjához. A konstrukciót a táj jellegzetes hegyei, vulkánjai ihlették, enyhén oldalra dőlő profiljával kiemelkedik a körülvevő épületek közül. Tetejét 2500 növényfajból álló zöld réteg takarja, ami egyrészt szigeteli az alatta fekvő belső teret, emellett még esztétikus is. Renzo Piano egyébként is a füvesített dombok híve, lásd a Kaliforniai Tudományegyetem épületét, melyet szintét ő tervezett. A vulkán 150 méter átmérőjű krátere kültéri színházként, és piactérként is funkcionál. A belső tér dupla üveges, napvédő fóliával felszerelt tetőablakai segítenek redukálni a világításhoz használt energiát. A Vulcano Buono boltokat, szupermarketet, egy kétezer fős mozitermet, éttermeket és még egy hotelt is rejt magában. Renzo Piano tervező leírása szerint a komplexum „egy korunkbeli görög piactér, mely teret ad rendezvényeknek, találkozóknak, megbeszéléseknek, vagy csak összegyűjti az embereket.”

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.