Pitypangból készített kerékpárabroncsot mutattak be

A világon elsőként gyermekláncfűből nyert természetes gumiból készített kerékpárabroncsot az Apollo Vredestein.

A prototípust a napokban megrendezett kerékpáros seregszemlén, az Eurobike-on mutatták be, a németországi Friedrichshafenben. A Vredestein Fortezza Flower Power névre hallgató kerékpárabroncs az Európai Unió által támogatott DRIVE4EU kutatási program keretében, a hollandiai Wageningen Egyetem és Kutatóközponttal közösen készült el.

A mindenki által ismert gyermekláncfű egy Kazahsztánban őshonos fajtája, az úgynevezett gumipitypang (Taraxacum kok-saghyz vagy TKS) gyökeréből nyert természetes gumiból a világon most először állítottak elő kerékpárabroncsot. Ezért is nevezték el “Flower Power”-nek, visszautalásként a hippiemozgalom szimbólumára, a békére, a szerelemre, a világ megváltoztatásának szándékára. A Fortezza pedig nem más, mint a Vredestein kerékpárabroncs márkája.

Az Apollo Vredestein és a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont közösen fejlesztették ki a speciális gumit, hogy az alkalmas legyen a gyártásra, illetve különböző összetételeket tesztelhessenek. A prototípushoz Hollandiában termesztett pitypangot használtak fel, kísérletezve azzal, hogy hogyan tudják belőle a legjobb minőségű gumit kisajtolni, ami a folyamat minden állomásánál egyre erősebbé és tartósabbá vált. Az így megalkotott különleges összetétel lett a Fortezza Flower Power prototípus alapanyaga, ami ráadásul jobb tapadást biztosít a hagyományos abroncsoknál, hiszen sokkal magasabb koncentrátumban található meg benne a természetes gyanta. Jelenleg a tömeggyártás elindításának lehetőségét vizsgálják.

A DRIVE4EU nevet kapta a kezdeményezés, amelyet a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont vezet, és amelyben az Apollo Vredestein is részt vesz. A projekt elsősorban a Kazahsztánban őshonos pitypang felhasználási lehetőségeire koncentrál. Ennek két fő oka van: egyrészt szeretnének megoldást találni a természetes gumi világméretű hiányára, illetve az Európai Unió is igyekszik csökkenteni gumiimport függőségét.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.