Pingvinházzal bővül a Szegedi Vadaspark

Mintegy 300 ezer eurót nyert a Szeged-Szabadka határon átnyúló együttműködés keretében a Szegedi Vadaspark és a Palicsi Állatkert; a pénzből mintegy hatezer diák tekintheti meg a másik ország állatparkját, illetve a Csongrádi megyeszékhelyen pingvinház is épül – jelentette be szerdán szegedi sajtótájékoztatóján a vadaspark vezetője Veprik Róbert és az önkormányzat alpolgármestere Solymos László.

Mint kifejtették: a Két európai állatkert az oktatásért és a környezetvédelemért elnevezésű projekt két állatpark látogatóbarát fejlesztését célozta meg. A két intézmény közös célja egy határon átnyúló oktatási együttműködés kialakítása, a szakmai együttműködés erősítése, a szegedi és a palicsi zoopedagógiai munka összehangolása. A pénzből a határ mindkét oldalán párhuzamos fejlesztések indultak. A szerb oldalon oktató- és bemutatóhely épül, míg a Szegedi Vadaspark területén pingvinház és nyitott oktatóhely létesül. A program során 90 diák 18-18 alkalommal látogathat el a szomszédos állatparkba, így több mint 6000 diák ismerheti meg az állatkerteket. A szakmai munka összehangolása érdekében pedagógiai segédanyagok is készülnek magyar, szerb és angol nyelven, illetve konferenciákat szerveznek a két intézmény szakembereinek.

 
A szegedi beruházásról Veprik Róbert elmondta: 35 millió forintból várhatóan már augusztus végére elkészül a pingvinház, ahol óriási látványmedence várja majd az állatokat. Ennek köszönhetően az érdeklődők megfigyelhetik a pápaszemes pingvinek víz alatti életét is. A pénzből csak a ház épül meg, az állatokért nem kell fizetni, ugyanis a szegedi park elsősorban olyan egyedekkel bővíti palettáját, melyek a bemutatás mellett a fajmegmentést is célozzák. A 15-20 pingvin Németországból érkezik majd, a remények szerint 4-5 év múlva szaporodnak is Szegeden. Mint az igazgató hozzátette, az állatok a közönség kívánságára érkeznek. A pápaszemes pingvin az egyetlen afrikai pingvinfaj. A kavicsos, sziklás dél-afrikai tengerparton és a környező védett szigeteken költ. Magyar nevét a szeme felett látható rózsaszín bőrfelületről kapta. A pápaszemes pingvin hossza a 40-60 centiméter, tömege pedig 2-4 kilogramm. Elsősorban szardíniát, szardellát, makrélát és heringféléket eszik. A XX. század elejéhez képest a faj összállománya 90 százalékkal esett. Pusztulásának oka elsősorban ízletes tojásainak tömeges gyűjtése volt. Jelenleg az olajszennyezés és az ipari méretű halászat fenyegeti Afrika egyetlen pingvinfaját.

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.