Pincétől a padlásig – tanácsok, hogyan éljünk zölden

Akár kertes házban, akár tömblakásban, panelban, vagy műemlékvédelem alatt álló épületben élünk sokszor felmerül bennünk a kérdés: mit tehetnénk még, hogy életmódunk zöldebbé váljon?

Gyakorlati tanácsokat, tapasztalati beszámolókat kaphatunk egy KEOP projekt keretében elkészült ismeretterjesztő filmek és a hamarosan elkészülő „Pincétől a padlásig” kiadványból, melyek a Csalán Egyesület és partnerszervezetei jóvoltából régiós szinten kerülnek terjesztésre. A projekt egyik fő célja, hogy mindenkiben tudatosítsa, ő is tehet az éghajlatváltozás mérsékléséért, és ez nem nyűg, hanem örömet okoz, sőt, takarékosabb életvitelt eredményez. Ha épp építkezésbe kezdünk, természetesen több a lehetőségünk, mert építhetünk akár passzív házat, vagy ötleteket gyűjthetünk az esztergomi ökotechnikai bemutató házban, de a lehetőségink akkor is adottak, ha meglévő otthonunkat, életvitelünket szeretnék tudatosabbá, fenntarthatóbbá tenni.

„A filmek és a kiadvány összeállításakor törekedtünk arra, hogy minden élethelyzetben, minden lakhatási körülmények között hasznos és könnyen megvalósítható ötleteket, tanácsokat adjanak. Kiemelt terület például a sokszor mellőzött társasházi és műemléki épületek lehetőségeit bemutató rész. Hiszen ekkor is használhatunk környezetbarát tisztítószereket, vásárolhatunk tudatosan és helyben, komposztálhatunk közösen a többi lakóval”. – mondta el Horváth Zoltán, a kiadványt szerkesztő Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke. „Nagy erénye az elkészült filmeknek és kiadványnak, hogy négy környezeti tanácsadó iroda, azaz a Csalán Egyesület , az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület , a Gaja Egyesület és a Nők a Balatonért Egyesület egymást erősítő tapasztalatait építi be, foglalja magába. – nyilatkozta Kiss Renáta, a régiós projekt vezetője. „A KEOP projekt az év végéig tart, de környezeti tanácsadó irodáink a kibővített szolgáltatásokkal (például ökoauditálással, hőkamerás felvételek készítésével, kölcsönözhető eszközökkel, könyvekkel, oktatócsomagokkal) továbbra is várják a lakosságot, mindemellett környezeti tanácsadóink is várják a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket, bejelentéseket.” – tette hozzá a programvezető.
A pincétől a padlásig végigjárva tehát az otthonainkat könnyebben megtalálhatjuk azokat az apró, de hatásos eszközöket, amelyek a fenntarthatóbb jövő, gyermekeink zöldebb életének irányába visz.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.