Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Pest megyeiek, figyelem! Itt a lehetőség, hogy felújítsd a lakásod
index

Pest megyeiek, figyelem! Itt a lehetőség, hogy felújítsd a lakásod

Megkezdődött a pest megyei lakóépületeknek szóló energiahatékonyságot és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram társadalmi egyeztetése.

Ahogy a vidéki tükörpályázatnál már láttuk, ebben is az áll, hogy hitelkérelmet természetes személy, társasház és lakásszövetkezet nyújthat be a közép-magyarországi régióban megvalósuló projektekre. Az ingatlanok energiahatékonyság javításra és megújuló energiafelhasználásra vehető igénybe az uniós kölcsön. Amire figyelni kell, hogy biztosíték nyújtása kötelező. Elindult a pest megyei “Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című termékleírás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. december 28. éjfélig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A VEKOP-5.2.1-16 kódszámú hitelprogram részletei itt. 

A rendelkezésre álló hitel keretösszege 9,41 milliárd forint, melyből csak 2324 háztartás felújítását támogatják. A társasházak és lakásszövetkezetek által igényelt kölcsönök összege nem haladhatja meg a Hitelprogram keretösszegének 25%-át. A kölcsön kamata 0%. A felvehető kölcsön összege természetes személy esetében minimum 1 millió forint, maximum 10 millió forint. Társasház vagy lakásszövetkezet esetében társasházi és lakásszövetkezeti lakásonként minimum 1 millió forint, maximum 7 millió forint. A kölcsön futamideje a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 20 év. A rendelkezésre tartási idő a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 18 hónap. A türelmi idő a rendelkezésre tartási idő végétől számított maximum 12 hónap. Fontos megjegyezni, hogy a projekt megvalósítását a szerződéskötést követő 18 hónapon belül be kell fejezni. Biztosíték nyújtása kötelező. Az ingatlanon alapított jelzálog és az óvadék fogadható el. A kölcsönt felveheti természetes személy, társasház, illetve lakásszövetkezet. A program keretében az energiahatékonyság javításra és a megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységeket támogathatóak.

A családi ház, lakóház, lakóépület, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház,társasházi és a lakásszövetkezeti lakóépület esetében mind a két fentebb említett tevékenység támogatható, míg a társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás esetében csak az energiahatékonyság javításra vonatkozó tevékenységek támogathatóak. Azok a projektek támogathatók, amelyek megvalósítására a Közép-Magyarország régióban kerül sor. A következő költségek számolhatóak el a projekt terhére: anyagköltség, munkadíj, szakértői, tervezői, eljárási költségek, műszaki ellenőrzés költsége, illetve a nyilvánosság biztosításának költségei és az egyéb költségek, melyek elvégzése elengedhetetlen a kivitelezési munkákhoz, vagy a biztonságos működést, tűzvédelmet és az életveszély elhárítását szolgálja. A kölcsönt kizárólag a hitelkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt mellékletek csatolásával lehet igényelni a jelenleg működő, 442 db MFB Ponton keresztül.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

index

Február végén újabb energiatakarékossági pályázatok jelennek meg

Február végén újabb energiatakarékossági pályázatok jelennek meg - mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.