Pénzzé tehetők a kertek végében rohadó roncsautók

Várhatóan január elsejétől új szabályok vonatkoznak a roncsautókra. A gyártóknak, illetve forgalmazóknak minden új autó eladásakor tájékoztatniuk kell a vevőt arról, hogy a kocsi hulladékká válása esetén hol, és milyen feltételekkel veszik azt át.

A bontóknak fizetniük kell azokért a roncsokért, amelyekben hasznosítható alkatrészeket találnak. A kormány közel két tucat rendeletet készített a nemrég elfogadott hulladéktörvény végrehajtásához, ezek egyike szól a hulladékká vált gépjárművekről. Hulladéknak az a kocsi számít, amelyet már kivontak a forgalomból, vagy pedig ki akarják vonni onnan. A gyártónak, illetve a forgalmazónak olyan átvevő hálózatot kell kialakítania, amely bárhonnan, 50 kilométeres úttal elérhető. Az átvevőhely lehet az autókereskedő telephelye, de bontó vagy erre szakosodott átvevőhely is. A kocsi szétszerelésére azonban csak bontó jogosult. A legfontosabb változás az, hogy ha a bontó hasznosítani tud alkatrészeket a kocsiból, akkor köteles a roncsért fizetni. A rendelet tervezete az árról mindössze annyit mond, hogy az piaci legyen. A tervezet leírja a bontás menetét, hogy milyen alkatrészeket, illetve anyagokat kell kimenteni a kocsikból, illetve – az uniós előírás alapján – meghatározza az újrahasznosítás arányát. A rendelet várhatóan a jövő év első napján lép hatályba.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.