Pénzkérdés az energiatakarékosság

A lakosság számára az energiatakarékosság anyagi kérdés, de sokan nem rendelkeznek megfelelő információval a lehetőségekről – állapítja meg a Prímagáz személyes megkérdezéssel reprezentatív mintán végzett felmérése.

A legnagyobb belföldi propán-butángáz forgalmazó cég kutatásában megkérdezettek 30 százaléka nem is foglalkozott az energiatakarékosság gondolatával – közölte a társaság. Akik igen, azok közül 41,8 százalék nem tett érte semmit és csak 28,7 százaléka végzett már valamilyen energiatakarékossági korszerűsítést. A kutatás ezerkétszáz fős reprezentatív mintán végezték a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) irányadó kvótái alapján. Az energetikai korszerűsítés formái közül a nyílászárók cseréje szerepel az élen, pedig – a Prímagáz megállapítása szerint – ez önmagában gyakran kevesebb energia-megtakarítást jelent, mint azt az emberek gondolnák. A külső falak szigetelése 42,7 százalékkal szerepel, a fűtési rendszer korszerűsítése 25,9 százalékkal a harmadik. Az alternatív energiahordozókat pedig a megkérdezettek mindössze 1,7 százaléka használta fel. Túl sokba kerülne bármilyen átalakítás a megkérdezettek 70 százaléka szerint, s – hívja fel a figyelmet az ellentmondásra a kutatás – pont azok nem áldoznak az energiatakarékosságra, akiknek leginkább szükségük lenne a spórolásra.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.

Nincs hozzászólás

  1. Hát ..igen ez egy ördögi kör!!Ha van pénzed akkor minek a korszerűsítés..ha nincs akkor meg mi a fenéből lenne? A támogatásból?? A hitelből? Na!! Ezt már nem meri bevállalni senki magánember…az szinte biztos… Egy biztos…legalább 4-600 ezer Ft kellene az induláshoz…..ez egy 50-60 évesnek megérné? Lehet számolgatni….
    A “szomszédoknál” a megvenni kívánt energiatakarékos szerkezetek árából engedtek el egyből X százalékot..és máris jobb helyzetben voltak..persze 6-10 szeres fizetés mellett ez nem is csoda.