Pénzbüntetés a madárcsempésznek

Gyorsított eljárásban 125 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére ítélte a Veszprémi Városi Bíróság azt a román férfit, akinek az autójában múlt csütörtökön 644 védett mezei pacsirta lefagyasztott tetemét találták meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei.

Az elejtett madarak természetvédelmi értéke majdnem eléri a 6,5 millió forintot. A román forgalmi rendszámú mikrobuszban – amelyet az M7-es autópálya Veszprém megyei szakaszán ellenőriztek a NAV járőrei – öt román és egy olasz állampolgár utazott, Romániából akarták Olaszországba csempészni a védett madarak tetemeit – mondta Orsós Károly, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: a zoológiai szakértő megállapítása szerint a madarak elpusztításával okozott kár 6 millió 440 ezer forint. Az ügyben természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás az autót vezető 28 éves román férfi ellen, aki a mezei pacsirták tetemeit tartalmazó dobozokat megrendelés alapján egy olasz címre szállította volna. Fischer József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának vezetője korábban azt mondta, hogy az egyenként tízezer forint eszmei értéket képviselő madarakat feltehetően Romániában ejtették el fegyverrel.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.