Mark Boyle brit közgazdász 2008-ben egy nem mindennapi kísérletére szánta el magát: felmondott a munkahelyén, megszűntette bankszámláit és a túlzottan anyagias világ helyett a természet felé fordult, hogy kipróbálja, a mai korban lehet-e boldogulni autó, tévé és WC papír nélkül.

Pénz nélkül gazdagabb, mint valaha

Mark Boyle brit közgazdász 2008-ben egy nem mindennapi kísérletére szánta el magát: felmondott a munkahelyén, megszűntette bankszámláit és a túlzottan anyagias világ helyett a természet felé fordult, hogy kipróbálja, a mai korban lehet-e boldogulni autó, tévé és WC papír nélkül.

Négyévnyi pénz nélküli élet után ma előadásokat tart és sikerkönyveket ír tapasztalatairól és a cserekereskedelemről. Mark mesélt nekünk a pénz nélküli világban tett tapasztalatairól. Közgazdász vagy végzettséged szerint. Miért döntöttél úgy 2008-ban, hogy kivonulsz a természetbe és pénz nélkül próbálod meg az életet?

Közgazdaságtan tanultam és ezzel is foglalkoztam az egyetem után. Tény, hogy a legtöbb ember ironikusnak vagy éppen ellentmondásosnak tartja, hogy ilyen előélettel pont a pénz nélküli élet mellett döntöttem. De éppen a közgazdasági tanulmányaim segítettek a döntés megszületésében, hiszen a modern gazdaság működését megismerve jöttem rá, valójában mennyire fenntarthatatlan és romboló a pénzügyi gazdaság mind az emberekre, mind a bolygónkra nézve.

Emellett nagy hatással volt rám a Gandhi című film is, amikor láttam, már biztos voltam benne, hogy kipróbálom, milyen csak magamra és a természetre számítva élni. Egy évre terveztem, az elvonulást a „Ne vásárolj semmit napra” időzítve, de végül annyira megtetszett ez az életmód, hogy négy évig maradtam.

Sokat tanultam ez idő alatt, és ma is sokat tanulok, de ahelyett hogy a közgazdaságot elméleti síkon tanulmányoznám, a természeti világ működését figyelem. Az emberek elfelejtik, hogy a közgazdaságtannak semmi köze a pénzhez, inkább a szükségletekre nyújt megoldásokat. Egy ajándékba kapott lakókocsiban éltél végig, de mégis hogy hogy tovább maradtál az egyéves kísérlet után?

Ez volt életem legboldogabb és legegészségesebb éve, ezért is döntöttem úgy, hogy nem állok meg egy év után, és még tovább folytatom. 2012-ben határoztam el, hogy visszatérek a monetáris világba, és tapasztalataimmal segítek másoknak, hogyan lehetne kevesebb pénzzel, vagy teljesen anélkül boldogulni ebben a világban.

Hogyan tudtál élhető körülményeket teremteni? Hiszen nem volt pénzed gyógyszerre, fogkefére, semmire.

Az új életemben az volt a legnehezebb, hogy teljesen másként kellett élni, mint korábban bármikor. Először is meg kellett találni a harmóniát a környezetemmel. Ha önként vállaljuk, hogy pénz nélkül akarunk élni, akkor idővel rájövünk, hogy ez egy jó megoldás, és sok minden nagyon leegyszerűsödik.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.