Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Pénz áll a házhoz: Szén-dioxid kvótát adott el Magyarország

Pénz áll a házhoz: Szén-dioxid kvótát adott el Magyarország

Bizalmas információ a klímavédelemmel kapcsolatos kvóta értékesítése, ha közölik az ezzel kapcsolatos adatokat, akkor azok a folyamatban lévő kvótaértékesítési tárgyalásokat Magyarország számára kedvezőtlenül befolyásolhatják, akár meg is hiúsíthatják – fejtette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI kérdésére.

A Point Carbon karbonpiaci portál csütörtökön – nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva – jelentette, hogy Magyarország elsőként adott el a Kiotói Jegyzőkönyv újfajta szén-dioxid-kvóta termékéből (Removal Units, azaz RMU). A források szerint “az RMU ügyletet az elmúlt hónapban zárta le Magyarország és több vevő is volt”. A tárca az MTI-nek küldött írásos válaszában úgy fogalmaz: “a folyamatban lévő kvótaértékesítési tárgyalásokat a közismertté váló – például a vásárló kilétére vagy a kvóták árára vonatkozó – információk Magyarország számára kedvezőtlen módon befolyásolhatják, akár meg is hiúsíthatják. A tárgyalások adatai – köztük az értékesítés létrejöttének ténye – ezért bizalmas információk. A szaktárca zárt országgyűlési bizottsági meghallgatásokon számol be a témával kapcsolatos fejleményekről. Erre legutóbb 2011 novemberében volt példa az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt.”

A Point Carbon forrásai nem közöltek a vevő kilétére, az eladott mennyiségre, vagy a kifizetett árra vonatkozó információt, mivel ezek “irányadóak lennének a további, tárgyalás alatt álló ügyletekre nézve, és ez nem szerencsés a tranzakciók első szakaszában”. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium októberben arról tájékoztatott, hogy akár 3,9 millió RMU-t is értékesíthet – írta a Point Carbon. Ezek mindegyike egy-egy tonna szén-dioxidnak felel meg. Az RMU-kat olyan, a Kiotói Jegyzőkönyvhöz csatlakozó országok kapják, amelyek bővítik szén-dioxid-lekötési kapacitásaikat, például erdőterületük növelésével. A londoni portál ismertetése szerint az RMU-k alternatíváját képezik a hagyományos, AAU és CER jegyeknek, így egyaránt alkalmasak az 1997-ben létrejött szerződésben tett kötelezettségvállalások teljesítésére.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.