Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Pénteken szavaznak a klímatörvényről

Pénteken szavaznak a klímatörvényről

Ma bocsájtják szavazásra Amerikában a klímatörvényt. A törvényjavaslat elfogadása hatással lenne az egész világra, globális környezetpolitikai megoldásokat vár tőle sok szakértő.

Mint azt a képviselőház elnökének szóvivője elmondta: „több kérdés is napirenden van a pénteki napon, természetesen a témához kapcsolódóan. Annyi bizonyos, hogy a cap-and-trade, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló törvényjavaslatról szavazni fognak, és a többi kérdéssel is érdemben foglalkoznak, a megoldások érdekében”.

A kilátások nem kecsegtetnek sikerrel. A Mezőgazdasági Bizottság elnöke továbbra is tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy a törvény nem igazságos, a mezőgazdaságban dolgozókat és a vidéki területeken termelőket hátrányosan érinti. A szénközpontú államok demokratái már nem folytatnak éles vitákat, mivel a javaslat jelentősen módosult a kezdetek óta, leginkább az ő ellenvetéseik következtében. A módosított törvényben számos szén-dioxid-kibocsátási engedély ingyenes lesz, a megújuló energiamennyiség sztenderdértékét alacsonyabb szintben határozták meg, és a rövidtávú olajfúrás is engedélyezett maradhat. Az említett változtatásokkal sikerült lecsillapítani a kedélyeket, ám ennek ellenére bizonytalan, hogy az érintett demokraták miként döntenek.

A demokraták bizonytalansága mellett, a mezőgazdaság, a szén- és olajipar elégedetlensége is gátat szabhat a kezdeményezésnek, az pedig bizonyos, hogy a republikánusok egyetlen szavazattal sem hajlandóak támogatni a törvényjavaslatot.

Ajánlott tartalom

A vízfelszínt tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánokban úszó műanyag problémájára 

A hulladékot a víz felszínéről összegyűjtő tisztító technológiák nem jelentenek megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.