Pendrive papírból

Az e-mail és a közösségi szájtok terjedése miatt egyre csökken a papír szerepe a kommunikációban és az információ tárolásában.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a papír teljesen eltűnt digitális világunkból. Az intelliPaper nevű cég találmánya képes bármely apró papírdarabból egy egyszerű eljárás segítségével teljes értékű pendrive-ot varázsolni, ezzel lényegesen csökkentheti az elektromos eszközökből származó hulladék mennyiségét. A feltalálók a papír rétegei közé szilikon chipet ültettek, ezt laminálták, majd erre a felületre egy miniatűr USB csatlakozót nyomtattak, ami közvetlen kapcsolatban áll a szilikon chippel. Az így készült pendrive gyakorlatilag bármilyen papír alapú termékbe beépíthető a névjegykártyáktól kezdve üdvözlőlapokig. A beépített chiptől eltekintve a termék a hagyományos papír minden funkcióját megtartja, írhatunk rá, feldíszíthetjük, vagy össze is kapcsolhatjuk más dokumentumokkal. Hosszú távon az „intelligens papír” legnagyobb előnye az, hogy ha már nem használjuk, csak ki kell szednünk belőle az apró chipet, és már dobhatjuk is ki a szelektív hulladékgyűjtőbe. Az intelliPaper jelenleg támogatókat keres, ha pedig sikerül elég alaptőkét szerezniük, akkor hamarosan piacra is dobják az innovatív terméket.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. ez zseniális, de az elektronikai hulladékkal nem az a kevés műanyag a probléma ami a pendriveot borítja (mennyi is ez? egy pet palackban több műanyag van…), hanem ami a chipben található: mérgező nehézfémek, ragasztók, stb.

    ugyanez a véleményem a bambusz borítású laptopokról, hogy valami jelentékenyebbet is említsek.

    a videót látván meg az jut eszembe, hogy a most divatos semmibe sem kerülő qr-kódok helyett ezentúl minden prospektusba elektronikát ültetnek. környezetvédelem ja