Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Rovatok » Zöldinfó » Életmód

Peking a zöld temetések elterjesztését sürgeti

Megjelenés: 2016.02.25., 21:29   Utolsó módosítás: 2016.02.25., 21:29

A zöld temetések népszerűsítését és elterjesztését sürgeti több kínai kormányzati intézmény, mert - mint fogalmaztak - ezek nemcsak a környezetet kímélik, de földterületeket lehet velük megtakarítani és olcsóbbak is a hagyományos temetkezéseknél.

A polgári ügyek minisztériuma, a nagyhatalmú Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság, továbbá hét központi szerv által kiadott állásfoglalás a családtagok hamvainak egy helyre temetését is szorgalmazza.

A figyelemfelkeltő lépés hátterében az áll, hogy Peking szerint a következő 10 évben a kínai temetők többsége megtelik.

A világ legnépesebb országában évek óta igyekeznek rávenni az embereket a hamvasztásos, urnás temetésekre és az elmúlt években az úgynevezett zöld temetkezésre, ahol a hamvakat egy fa vagy virágbokor alatt helyezik el a földben elporladó urnában, más esetekben a tengerbe szórják.

A kínai gondolkodáshoz közelálló érveléssel, miszerint ily módon az elhunyt maradványai a természettel válnak ismét eggyé, nem igazán sikerült a tömegeket meggyőzni. Az ősi hagyományok szerint ugyanis a halott akkor nyugszik békében, ha testét föld borítja.

Ennek ellenére -  nem kis részben a vidéki, falusi hatóságok erőteljes fellépésének eredményeként - az urnás temetések száma évről évre nő. 2014-es adatok szerint arányuk elérte a 45,6 százalékot.

Az új tervekben 2020-ig további intézkedéseket, szolgáltatásbővítést, támogatást és egyéb népszerűsítő akciókat vetnek be.

Statisztikai adatokból az derül ki, hogy a városlakók fogékonyabbak a változtatásra, például Pekingben 2014 végéig 78 ezer embertől vettek végső búcsút zöld temetés formájában.

Az egyik fontos tényező, hogy földterület híján a hagyományos temetkezések ára az elmúlt években az egekbe szökött, de még az urnás temetők kolumbáriumaiban is egyre kevesebb a hely, áraik pedig 3 ezer és 30 ezer dollár (845 ezer és 8,5 millió forint) között mozognak a fővárosban. Sokan éppen ezért a szomszédos Hopej tartományban temettetik el hozzátartozóikat.

A temetkezés reformját Kínában Mao Ce-tung néhai elnök indította el 1956-ban, amikor javasolta, hogy országosan térjenek át a hamvasztásos temetésre. A kínai főváros polgárai számára 1994-től megnyílt a lehetőség arra, hogy hamvaikat a tengerbe szórassák, 2008-ban pedig meghirdették az ingyenes temetést azok számára, akik ezt a módot választják.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 24. szerda
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Ha az autók átlagfogyasztását 0,1 literrel tudnánk mérsékelni, napi 245 tonnával kevesebb CO2 kerülne a levegőbe.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés