A Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát hagyományteremtő szándékkal 2009 februárjában rendezték meg először Budapesten, a Francia Intézetben.

Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencia

A Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát hagyományteremtő szándékkal 2009 februárjában rendezték meg először Budapesten, a Francia Intézetben.

Időpont: 2011. november 25. péntek, 9.00-18.00
Helyszín: Francia Intézet, Budapest I., Fő út 17.
A teltházas programot kiemelkedően nagy médiaérdeklődés kísérte, amely – a kimagaslóan energiahatékony technológia iránti szakmai érdeklődésen túl – annak is köszönhető volt, hogy a konferencián adták át az első hazai passzívház tanúsítványt. A szadai passzív családi házat maga tulajdonos mutatta be előadásában a közönségnek. Az elmúlt két évben tapasztalható információrobbanásnak köszönhetően Magyarországon is közismertté vált a passzívház-technológia, amely jelenleg az energiahatékony és fenntartható építés csúcstechnológiáját képviseli. A passzívházak a hagyományos építési technológiával létesült épületek energiamennyiségének töredékét igénylik. Kivitelezésük nem feltétlenül igényel többletköltséget a hagyományos építési metódus kiadásaihoz viszonyítva – ez a szadai passzívház esetében is bizonyított.

 
Az Európai Unió döntése értelmében 2018-tól minden állami tulajdonú épület, 2020-tól pedig minden új épület esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve -technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem a felújítások esetében is. A konferencián ismertetendő épületek között szerepel – többek között – a Karawitz Architecture építésziroda által tervezett franciaországi dizájn passzívház, egy hazai passzívház-technológiával felújított panelépület, az első magyar passzív sorház és új családi házak, továbbá az első megépült – 2009-ben átadott – passzívház mérési eredményeiről, üzemeltetési tapasztalatairól is beszámolnak a tervezésben, kivitelezésben közreműködők. Nagy várakozással tekintünk Magyarország eddigi legnagyobb önkormányzati passzívházas beruházása elé; a tervfázisban lévő lakásfejlesztési programot – először – a konferencián ismertetik a tervezők.

 
A konferencia tervezett programja itt olvasható: http://passzivhazkonf.hu/hu/tervezett-program-t20/ . A konferencia célja, hogy a hazai és külföldi minőségellenőrzött passzívházak közreműködőinek bemutatásával adekvát válaszokat adjon a szakmai kérdésekre a passzívház-technológia iránt érdeklődő tervezők, szakági mérnökök, építőipari kivitelezők számára, továbbá megbízható, hasznosítható információkkal szolgáljon a potenciális magánépíttetők, ingatlanfejlesztők, -fenntartók számára arról, miként lehet új és meglévő épületek fűtési és primer energiaszükségletét a minimálisra csökkenteni. A konferencia célcsoportja: építészek, épületgépészek, szakági mérnökök, egyetemi hallgatók, építőanyag gyártók és forgalmazók, építőipari cégek, elsősorban tehát azok, akik a kimagaslóan energiahatékony építési metódusról szeretnének hasznosítható, megbízható szakmai ismereteket kapni.

 

Ám a rendezvény nem csak a szakmának szól! A gyakorlati tapasztalatok ismertetése révén az előadók hasznos információkkal szolgálhatnak a potenciális építtetők, a közintézmények fenntartói, az ingatlanfejlesztők és beruházók számára is. A rendezvényhez kommunikációs program társul. Célunk, hogy a közelmúltban megvalósult magyar passzívházakról – a technológia alkalmazásával létesült különféle épülettípusokról – a nyilvánosság is hiteles tájékoztatást kapjon, közvetlenül a megvalósításban közreműködőktől. A konferencia szakmai kapcsolatépítéshez is ideális – éljen a lehetőséggel! A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: http://passzivhazkonf.hu/hu/reg/
A konferencia a Magyar Építész Kamaránál továbbképzésként akkreditált rendezvény. Bírálati sorszám: 2011/235. Továbbképzési pont értéke: 3 pont

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.