Passzívház óvoda nyílt Budapesten

Energiatudatos óvoda épült a főváros XIII. kerületében, a passzív minősítésű intézményt 1,3 milliárd forintos költséggel hozták létre.

A kerületi önkormányzat kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy már a tervezés során az épület hőveszteséget minimalizáló megoldásokat alkalmaztak, a rendszer pedig közel hússzor annyi energiát takarít meg, mint amennyi egy hasonló nagyságú hagyományos épület üzemeltetéséhez szükséges. A 16 csoportos Meséskert tagóvoda a korábbi földszintes intézmény helyén épült meg a Kassák Lajos utcában. A közlemény szerint az óvodában friss szűrt levegő van, emiatt az intézmény állandóan pollen- és allergiamentes. A folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, csökkenti a párakicsapódás és a penészesedés veszélyét.

A teljes körűen akadálymentesített épület korszerű gépészeti rendszereihez alacsony energiafogyasztás társul, a tervezők elektroszmog elleni védőrendszert építettek ki a termek egy részében, a túlzott napfényt pedig elektromosan vezérelt árnyékolókkal lehet csillapítani. A csoportszobák felülvilágított öltöző-mosdó-közlekedő térből nyílnak, a tetőkert pedig részben fedett kültéri játszóteraszként segíti az óvoda működését. Ezen a szinten kaptak helyet egyebek mellett a logopédiai és autista fejlesztő helyiségek és a sószoba is. Az óvoda biztonságáról kamerás beléptető rendszer gondoskodik.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.