Passzívház komponensek versenye – megfizethető hővisszanyerős szellőzőrendszerekkel segítenék az építtetőket

A hővisszanyerős szellőzés alapvető fontosságú passzívház-komponens. A német Passzívház Intézet célja, hogy a szellőztetőrendszerek a jelenleginél szélesebb kör számára legyenek elérhetők, ezért olyan hővisszanyerős szellőztetőrendszereket, megoldásokat próbál bevezetni a passzívház-komponensek piacára, melyek áttörést hozhatnak ezen a téren.

Az intézet a közelmúltben pályázati felhívást tett közzé Component Award 2016 címmel – lakóházakra méretezett hővisszanyerős rendszerek kategóriában várják a nevezéseket.

A pályázati értékelés alapját egy 1960-as években létesített épület felújítása képezi; a berendezések beszerelési, létesítési költsége mellett a teljes kialakítás (csövek, hangcsillapítók, szűrők, álmenyezeti takarások stb.) költségét, továbbá az üzemeltetés és a karbantartás költségeit is figyelembe veszik az életciklus elemzés során. A szakmai zsűri ezen felül a megvalósítás egyszerűségét, az integrált designt és az esztétikát is figyelembe veszi a pályázatok elbírálása során.

– A passzívház szellőztetőrendszerek előnyei nyilvánvalóak: energiahatékonyság, kiváló minőségű, egészséges belső levegőkomfort. Ha mindez elérhető árú termékekkel párosul, semmi nem állja az útját a megoldás tömeges elterjedésének – jelentette ki Dr. Wolfgang Feist, a PHI igazgatója.

Hasonló verseny (Component Award) már létezik passzívházablak kategóriában, és valódi árcsökkenést, áttörést hozott a piacon. Minden PHI által minősített készülék nevezhet a megmérettetésre. A lépésről-lépésre történő felújításra alkalmas megoldások is versenybe szállhatnak, és azok a rendszerek is is, melyek még prototípus fázisban vannak. A bírálatnál a döntő szempont a költséghatékonyság lesz. A pályázat benyújtási határideje 2015. december 3.

A verseny az Európai Unió által finanszírozott EuroPhit projekt része. További információk a www.europhit.eu weboldalon találhatók.

Forrás: greenpress.hu

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.