Passzívház a svájci alpokból

Érdekes a parafinnal töltött szerkezet, mint hőtároló tömeg. Az épület egyszintes ház csaknem 20 méter hosszú és 6,5 m széles épülettest déli tájolású

A félnyeregtető a déli oldalon 4,5 méter magasságig emelkedik fel, viszont az északi oldalon csak 3,2 méterig. Ennek köszönhetően az épület jelentős szoláris nyereséghez jut a téli hónapokban., mivel jelentősen megnő a benapozott felület. A konyha és a nappali alatt elhelyezésre került egy pince is. Az épület érdekessége az a hőtároló fal, amelyet a déli oldalon az ablakok közé helyeztek el, így a homlokzat is egységes képet mutat. Ez a hőtároló fal nagyon is érdekes, mivel több tulajdonságot gyűjt egybe, a transzparens hőszigetelést, a hőtároló rendszert, és a túlhevülés elleni védelmet is. „A külső réteg nagy fényáteresztő képességű biztonsági üvegből készült, ezt 12 mm argonréteg követi. A második üvegréteg 6 mm vastag prizmaüveg, amely a meredeken beeső nyári napfényt visszaveri, viszont az alacsonyan eső téli napfényt beereszti. Végül argon-biztonsági üveg- argon és még egy biztonsági üveg réteg következik. A PCM-Akku kis műanyag fakkokból áll amelyet paraffinnal töltöttek meg, írja a tervlap.hu. „  Mivel nyáron a prizma a sugarakat visszaveri, ezét a fény nem jut át a falon a falszerkezet sötétebb lesz, és nem olvad meg a paraffin. A téli napsugárzás hatására viszont a paraffin megolvad, és hőtároló tömegként funkcionál. A paraffin jelentős mennyiségű hőt képes tárolni ezáltal hatékony. Ahogy a paraffin adja le a hőt a fal is úgy sötétedik el. Úgy gondolom, hogy nagyon érdekes és megoldás ez a szerkezet, a gyártásáról nem közöltek adatokat, de nem vagyok benne biztos, hogy olcsó szerkezet lenne.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.