Parlament előtt a bioüzemanyag törvény

A közlekedésben felhasznált összes energia 10 százalékának megújuló energiaforrásokból kell származni 2020-ra – ezt írja elő a nemzeti fejlesztési miniszter által a parlamentnek hétfőn benyújtott bioüzemanyag törvény.

A megújuló energiaforrásból előállított villamos energia két és félszeres szorzóval, míg a hulladékból, erdő- és mezőgazdasági maradék anyagból nyert energia kétszeres szorzóval vehető figyelembe a számítás során.
A kormány menetrendet ad az említett 2020-ig megvalósítandó 10 százalékos megújuló forrásból származó üzemanyag részarány elérésére. Minden év március 31-ig rendeletbe foglalja a kormány azt, hogy a következő 3 évben mennyi legyen ez a részarány.
Az üzemanyag forgalmazóknak úgy kell értékesíteniük, hogy havonta teljesítsék a kormány által meghatározott arányszámot. Amennyiben ezt nem érik el, bírságra számíthatnak.
A törvényjavaslat előírja az üzemanyag előállítók és -forgalmazók jelentési kötelezettségét, és azt is, hogy ha ezt elmulasztják, mennyi bírságra számíthatnak.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.