Parkolópályán a szélerőművek létesítéséről szóló tender

Magyarországon közel kétezer megawattnyi új szélerőművi beruházáshoz adtak ki érvényes engedélyt, nemrég mégis parkolópályára került a 410 megawattnyi kapacitás létesítésére kiírt tender.

Az Európai Szélenergia-társaság szerint a szélerőművek négy-öt éven belül árban is sarokba szoríthatják a fosszilis alapú áramtermelőket – ismerteti a keddi Világgazdaság. A gazdasági napilap cikkéből kiderül: szélparkok persze a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint is kellenek, de az új kapacitásoknak a “fejlesztéspolitikai célokat kell segíteniük”. Az új kiírás időpontjáról a Világgazdaság nem kapott választ a Magyar Energia Hivataltól (MEH).
Annak a további 410 megawattnak a létesítése, amelynek a pályázatát a napokban visszavonta a hivatal, 2-3 éven belül közel 200 milliárd forint beruházást jelentene. Bár ettől a végfelhasználói árak 0,23 forinttal nőnek, újabb évi 630 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását is meg lehetne takarítani. A tavalyi megtakarítás 210 ezer tonna volt, a megtermelt 300 millió kilowattóra villamos energia révén pedig ennyivel csökkent az ország áramimport igénye.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.