hirdetes
Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Parkolópályán a szélerőművek létesítéséről szóló tender
Tudj meg többet: Szélenergia

Parkolópályán a szélerőművek létesítéséről szóló tender

Magyarországon közel kétezer megawattnyi új szélerőművi beruházáshoz adtak ki érvényes engedélyt, nemrég mégis parkolópályára került a 410 megawattnyi kapacitás létesítésére kiírt tender.

Az Európai Szélenergia-társaság szerint a szélerőművek négy-öt éven belül árban is sarokba szoríthatják a fosszilis alapú áramtermelőket – ismerteti a keddi Világgazdaság. A gazdasági napilap cikkéből kiderül: szélparkok persze a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint is kellenek, de az új kapacitásoknak a “fejlesztéspolitikai célokat kell segíteniük”. Az új kiírás időpontjáról a Világgazdaság nem kapott választ a Magyar Energia Hivataltól (MEH).
Annak a további 410 megawattnak a létesítése, amelynek a pályázatát a napokban visszavonta a hivatal, 2-3 éven belül közel 200 milliárd forint beruházást jelentene. Bár ettől a végfelhasználói árak 0,23 forinttal nőnek, újabb évi 630 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását is meg lehetne takarítani. A tavalyi megtakarítás 210 ezer tonna volt, a megtermelt 300 millió kilowattóra villamos energia révén pedig ennyivel csökkent az ország áramimport igénye.

Ajánlott tartalom

Napelemek telepítése előtt miket érdemes ellenőrizni?

Miután megszületik az elhatározás, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni épületünk tetejére érdemes pár dolgot körültekintően megvizsgálni az ingatlannal kapcsolatban, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy egyáltalán alkalmas-e a szerkezet befogadására.