Párbeszéd a Fenntarthatóságért

A Szatyor Egyesület kávéházi beszélgetéseknek nyit teret, melyben korunk környezeti kihívásairól cserélnek eszmét és keresnek közösen megoldási alternatívákat az érdeklődők.

Az utóbbi években nagy mértékben felgyorsult az a változási folyamat, mely életünkre minden területére kihatással van. A változás okairól, ebben az emberi beavatkozás arányairól nincs konszenzus, és nekünk sem célunk ennek eldöntése, inkább azt tartjuk fontosnak, hogy tiszta képet alkotva megvizsgáljuk a jelenlegi környezeti és társadalmi helyzetet és a cselekvés lehetőségeit egy fenntarthatóbb alternatíva kialakítására. Az is látszik, hogy a jelen társadalmi és környezeti problémáinak megoldására kevés az a kapacitás, amit az állami szervek biztosítani tudnak, mindenképpen szükség van a lakosság, főként a fiatal korosztály megszólítására, és aktív szerepvállalására. A változáshoz pedig elengedhetetlen, hogy az állampolgárok tudatos döntéseket, választásokat hozzanak, és kezdeményezői, részvevői legyenek olyan folyamatoknak, amelyek hozzájárulnak a társadalmi feszültségek csökkentéséhez, a fogyasztói kultúra tudatos gyakorlásához, a környezetre káros tevékenységek minimalizásához és a közösségi megoldások, öngondoskodó rendszerek kialakításához.

‘Egy éven keresztül zajló projektünkkel fiatalokat szeretnénk támogatni abban, hogy ne csak ismereteik legyenek arról, hogy a jelenben és várhatóan a jövőben milyen környezeti és társadalmi problémákkal kell szembenéznünk a látható tendenciák szerint, hanem a Világ Kávéház és más, az együttműködő dialóguson alapuló módszereket alkalmazva fel is vértezzük őket a változtatáshoz szükséges attitűddel, valamint megismertetjük őket olyan jó gyakorlatokkal, amelyek inspirációként szolgálhatnak további projektötletek alkotásához és elindításához. ‘ – tudtuk meg Kármán Erikától, a Szatyor Egyesület képviselőjétől.
A következő alkalom időpontja: Október 17.
Helyszín: Szupernyolc, Budapest VIII. kerület  Kőfaragó utca 8.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.