Papírból termel áramot az új bioelem

A Sony évek óta dolgozik olyan környezetkímélő bioelemek kifejlesztésén, amelyek szénhidrátokból, fehérjékből, zsírból enzimek segítségével állítanak elő elektromos áramot.

A japán vállalat bő három évvel ezelőtt mutatta be cukorral hajtott áramforrásának első ígéretes prototípusát, december közepén pedig annak továbbgondolt utódját demózta egy zöld termékeknek szentelt szakkiállításon, írja az itcafe.hu. Az új fejlesztés papírból állít elő elektromos áramot. A tokiói Eco-Products kiállításon a vállalat standján gyerekek próbálgathatták a bioelemet: a papírt bele kellett dobniuk egy folyadékkal teli tárolóba, amit aztán össze kellett rázni, majd néhány perc elteltével az elemhez két vezetékkel csatlakoztatott elektromos ventilátor forogni kezdett. Az eljárás lényege, hogy a karton- és papírfecniket a vízben található cellulázenzimek szőlőcukorra bontják. Ez újabb enzimekkel és oxigénnel reakcióba lépve elektronokat és hidrogénionokat szabadít fel, a folyamat melléktermékként pedig víz és fehér, kristályos por formájában ún. glukono-delta-lakton marad vissza. Ezt többek között az élelmiszergyártásban használják.

Az eljáráshoz a természetből merítettek ötletet a Sony kutatói, ahhoz a folyamathoz hasonlít, ahogy a termeszek emésztik a fát. „Egyelőre a fejlesztés igen korai szakaszában járunk, de ha belegondolunk a technológia által feltáruló lehetőségekbe, a dolog rendkívül izgalmassá válik” – mondta a BBC-nek Juicsi Tokita, a japán vállalat anyagkutató laboratóriumának tudósa. A hulladékpapírból elektromos energiát előállítani képes minigenerátor ötlete nem új, hasonlót vizionáltak a Vissza a jövőbe című sci-fi alkotói is: a filmben az időutazáshoz szükséges gigawattnyi energiát egy szeméttel etethető reaktor állítja elő. A Sony ettől a teljesítménytől egyelőre messze van, a jelenlegi prototípusok egy apró ventilátort és egy kis mp3-lejátszót képesek rövid ideig árammal táplálni.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.