Panasszal élt a Mal vezérigazgatója

Vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt is a Mal Zrt. vezérigazgatója hétfő reggel óta tartó, nemrég véget ért gyanúsítotti kihallgatásán. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását.

A bíróság döntéséig Bakonyi Zoltán őrizetben marad. Bakonyi Zoltánt az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmény miatt hallgatta ki gyanúsítottként a rendőrség. Bényi Mónika, az ORFK szóvivője azt is elmondta: “a nyomozás eddigi adatai maximálisan megalapozzák a nyomozó hatóság döntését és a gyanúsítás tényét is.”

Elfogadták a lex Malt
Rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben gazdálkodó szervezetek működése, az állam nevében az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el. A parlament egy nap alatt, nagy többséggel – 336 igen szavazattal, egy nem ellenében és 13 tartózkodás mellett – fogadta el a honvédelemről szóló törvény módosítását. Nemmel egyedüliként a kereszténydemokrata Rubovszky György szavazott, az LMP képviselői tartózkodtak, míg a másik két ellenzéki párt támogatta a kormány javaslatát. Nem szavazott ugyanakkor Gyurcsány Ferenc, aki előbb támogatta, majd elutasította a kormány javaslatát.
Az Országgyűlés arról is döntött, hogy a törvényjavaslat sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot, a Mal Zrt.-t állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni. A kormányfő emellett kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.