Palagázzal áraszthatja el az USA a világot

Egy évtizede az Egyesült Államok még a világ legnagyobb gázimportőre volt, ám 2020-ra már a legnagyobb exportőr szeretne lenni.

Bár idehaza egyelőre főleg a próbafúrások körüli botrányok, a kitermelés környezetszennyező mivolta miatti tiltakozó megmozdulások kapcsán hallottunk róla, számos szakértő véleménye szerint a palagáz évtizedekre átrendezheti az energiahordozók világpiacát. Az Amerikai Energiaügyi Hivatal becslései szerint a jelenleg ismert palagáz készletek a világ teljes éves földgázfogyasztása hatvanszorosának felelnek meg. A palagáz és a földgáz ugyanaz az anyag, az egyetlen különbség köztük a geológiai környezet, melyben megtalálhatók, s ebből fakadón a kitermelési technológia.

Az Egyesült Államok rövid időn belül nagyságrendekkel megnöveli gázkivitelét, jelentette be idén tavasszal Ernest Moniz, washingtoni energiaügyi államtitkár. Az USA jelenleg globális szinten elhanyagolható mennyiségű gázt értékesít külföldön, egyetlen, Alaszkában található terminálon keresztül, ugyanakkor számos cseppfolyósító és exportterminál építése folyik. A világ vezető cseppfolyós gázexportőre jelenleg Katar, évi mintegy 100 millió köbméterrel. Ernest Moniz véleménye szerint 2020-ra az Egyesült Államok a világ legnagyobb exportőre lehet, megelőzve a közel-keleti monarchiát.

Az USA-ban egyetlen évtized alatt palagáz forradalom ment végbe: 2006-ban a napi termelés még csak kb. 2,5 milliárd köbméter volt, jelenleg azonban már megközelíti a 30 milliárd köbmétert. Ennek következtében az Egyesült Államok a világ legnagyobb importőréből potenciális exportőrré vált. A változás drámai gyorsasággal játszódott le, senki sem látta előre. 2007-ben még a Gazprom két külföldi partnerrel kötött szerződést a Barents-tengerben található Stockman-mező kiaknázására, mely a világ ismert földgázkészletének 2 százalékát tartalmazza. Három évvel később a 30 milliárd dolláros beruházást leállították, mert az amerikai import meredeken csökkent, nagyrészt a palagáz kitermelés felfutása miatt.

A Nemzetközi Energia Ügynökség globális jelentése szerint 2012-ben a palagáz kitermelés az USA teljes földgáz szükségletének több mint 50 százalékát fedezte, s az arány növekvőben van.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.