Paks-MVM: Helycserés támadás a megújulók ellen

A Greenpeace gúnyos mosollyal tapasztalta, hogy a Magyar Villamos Művek élére újfent a Paksi Atomerőmű Zrt. egyik volt vezetőjét nevezték ki.

Az MVM vezetését az egymás után következő kormányok rendre a Paksi Atomerőmű embereire bízza, vagy olyan kitűnő szakemberekre, mint az Atomerőművet egyébként szintén vezető, majd a BKV élén bizonyító Kocsis István. Amikor az MVM éléről valakit visszahívnak, akkor az független szakértői karrierjét többnyire a Paksi Atomerőmű Zrt. vezetőségében folytatja.
Stoll Barbara, a Greenpeace kampányfelelőse szerint az, hogy a két céget ugyanaz a személyi kör irányítja, az első számú oka annak, hogy Magyarországon mind a lehetőségekhez, mind a nemzetközi trendekhez képest sokkal nehezebben tudnak terjedni a megújulók. Amíg az atomerőmű “független szakértői” vezetik a Villamos Műveket, addig nincs mit csodálkozni azon, hogy az MVM és csatolt szervei szerint a megújulókban vagy nincs elég potenciál, vagy nem férnek bele a hálózatba. Vagy ahogy a közelmúltban is történt, először ellehetetlenítik az új szélenergiás pályázatokat, majd visszavonják őket.

Vay Márton, a Greenpeace sajtószóvivője pedig szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a megújuló energia iparban is kitűnő szakemberek vannak, akik ráadásul nem mindenféle állami hátszéllel, gazdasági támogatással dolgoznak, hanem egy kifejezetten ellenséges jogi, gazdasági környezetben bizonyítják tudásukat.
A Greenpeace júliusban bemutatott Energia[Forradalom] tanulmánysorozatának harmadik darabja nagyon pontosan mutatja meg, hogy már ma minden külső feltétel adott ahhoz, hogy 2050-re akár 100%-osan megújuló energiákra
támaszkodjon Európa. Ha a hagyományos, szennyező és véges energiaforrások helyett a megújulóknak adunk teret, az több munkahelyet, nagyobb gazdasági fellendülést és ellátásbiztonságot, valamint már középtávon is olcsóbb
energiát eredményez mindannyiunk számára.
Ehhez azonban arra van szükség, hogy ne a Paksi Atomerőmű Zrt. irányítsa az ország villamos-energia hálózatát.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).