Paks benyújtotta hosszabbítási kérelmét

A Paksi Atomerőmű Zrt. benyújtotta jóváhagyásra az 1. blokk tervezett üzemidőn túli üzemeltetéséhez szükséges dokumentációt és engedélykérelmet az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója egy tagnapi sajtóbeszélgetésen az engedélykérelem december 5-i benyújtását megelőző több mint egy évtizedes folyamatról szólva hangsúlyozta: ez idő alatt igazolták, hogy biztonsági és műszaki szempontból megvalósítható, gazdaságilag pedig kifizetődő, ha a tervezett 30 év után további 20 éven át üzemelnek a paksi atomerőmű blokkjai. “Ez az erőmű, nem az az erőmű, amit ezelőtt 29 évvel üzembe helyeztünk” – húzta alá Hamvas István, aki szerint fejlesztések, biztonságnövelő intézkedések sorát hajtották végre azóta. Ezek eredményeként a paksi atomerőmű biztonsága jelenleg megfelel a hasonló korú nyugati erőművekének. Ezt alátámasztják a hazai és nemzetközi szervezetek által lefolytatott vizsgálatok is. Az egyes blokkot 1982. december 14-én helyezték üzembe, a törvények szerint az üzemidő lejárta előtt egy évvel kell benyújtani a kérelmet.
Hamvas István emlékeztetett arra, hogy több mint tíz éve fogalmazódott meg a terv, hogy az üzemidőt meghosszabbítsák. A kérelem benyújtásáig tartó út fontos állomása volt egyebek mellett a parlament 2005. november 21-i állásfoglalása, amelyben elsöprő többséggel elvi jóváhagyást adott az üzemidő-hosszabbításra. Ugyanilyen fontos volt a környezetvédelmi engedély megszerzése 2006-ban, húzta alá a vezérigazgató.

A Paksi Atomerőmű Zrt. 2008 novemberében nyújtotta be üzemidő-hosszabbítási programját az Országos Atomenergia Hivatalnak. A hatóság 2009 közepén elrendelte a program végrehajtását. A továbbüzemeltetési engedély beadásával lezárult az 1. blokkal kapcsolatos előkészítési folyamat, amelyet az atomerőmű további blokkjait illetően – az üzembe helyezés sorrendjében – kell majd egyenként megismételni, vázolta Hamvas István. A vezérigazgató szerint a jövőre vonatkozó terveiket az alapozza meg, hogy az 1982-87 között üzembe helyezett négy blokk nagy megbízhatósággal, biztonságosan állítja elő a villamos energiát. Tavaly a Magyarországon előállított villamos energia 42 százalékát biztosította a paksi erőmű, amelyben a biztonságra törekvés a legfontosabb elv. – A törekvés, hogy a biztonságot mindig előtérbe helyezzük, fejlesszük, ez hatja át minden egyes tevékenységét az üzemeltető személyzetnek, a műszaki háttérnek, ez testesül meg az oktatási anyagokban, a kezelési utasításokban, és minden egyéb területen – hangsúlyozta az atomerőmű első embere. Az elmúlt évtizedekben végrehajtott átalakítások sorából Hamvas István kiemelte a teljesítménynövelést, amelynek eredményeként a blokkok egyenkénti teljesítménye 440 megawattról, 500-ra nőtt, valamint több biztonságnövelő programot. Beszámolója szerint amikor a normál üzemállapotra vonatkozó lépéseket sorra vették, továbbfejlesztették a nagyon kis valószínűséggel előforduló súlyos balesetekre való felkészülést is.
A vezérigazgató hangsúlyozat: ezeknek az intézkedéseknek az eredményeként a paksi atomerőmű biztonsága jelenleg megfelel a hasonló korú nyugati erőművekének. Ezt alátámasztják a hazai és nemzetközi szervezetek által lefolytatott vizsgálatok is. Az atomerőműben közelmúltban zajlott Célzott Biztonsági Felülvizsgálatra (CBF) áttérve a vezérigazgató elmondta: a PA Zrt. a folyamatos biztonságnövelő intézkedéseivel már korábban kielégítette ezeket az elvárásokat. – A jelentés megállapításai igazolták várakozásainkat, hiszen a paksi atomerőmű blokkjai megfelelnek a nemzetközileg elfogadott, a hazai hatóságok által előírt követelményeknek, beleértve az esetleges belső és külső hatásokkal szembeni védettség kritériumait is. A rendkívül kis valószínűségű, de jelentősebb terheléseket eredményező hatásokkal szemben további műszaki lehetőségek is kínálkoznak a tartalékok növelésére, az atomerőmű védettségének fokozására. A javító intézkedések végrehajtása két ütemben, 2015 és 2018 végéig történik meg – mondta Hamvas István.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.