Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Óvintézkedések Kárpátalján a Tisza Romániából elindult szennyezése miatt

Óvintézkedések Kárpátalján a Tisza Romániából elindult szennyezése miatt

Óvintézkedéseket léptettek életbe Kárpátalja több Tisza menti településén, miután elérte az ukrajnai megye területét az a nehézfém-szennyezés, amely csütörtökön került a környezetbe a romániai Borsabányán.

A Kárpátalja Megyei Állami Környezetvédelmi Felügyelőség az eset kapcsán azt közölte, hogy a Tiszába került szennyezés mértékéről pénteken, az első vízminta-vizsgálatok eredményeinek ismeretében tájékoztatnak. A szakemberek szerint látható, hogy a folyó vize sárgásbarna színű – jelentette csütörtökön a kijevi TSZN tévécsatorna késő esti híradója.

Mint Ljubov Szpicskej, a kárpátaljai környezetvédelmi felügyelőség igazgatóhelyettese a tévéadásban elmondta, a Románia területéről elindult szennyezés a Rahói járásban, Terebesfejérpatak (Gyilove) községnél érte el Ukrajna területét. Az első vízmintavétel itt történt, majd további mintákat vettek a Tiszából az ukrán-magyar határnál fekvő Tiszaújlakkal (Vilok) bezárólag – tette hozzá.

A Tiszán levonuló szennyezés miatt a hatóságok ideiglenesen leállították a folyó melletti vízművek működését Técsőn és Huszton. Egyúttal felszólították a folyó menti települések lakosságát, hogy ne itassa az állatokat a Tiszából és ne halásszon a folyón.

Az ukrán környezetvédelmi szakemberek közölték, hogy ezúttal a román fél idejében tájékoztatott a területén bekövetkezett környezetszennyezésről. Az ukrán szakemberek azt remélik, hogy a mostani tiszai szennyezésnek minimálisak lesznek a következményei, mert a folyónak magas a vízállása.

Ajánlott tartalom

A fotós lekapott egy mókust, miközben az magához ölel egy virágot

A holland fotográfus, Dick van Duijn rögzítette azt a pillanatot, ahogy egy mókus éppen magához ölel és megszimatol egy virágot.