Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Ötvenmilliárd ment zöldáramra

Ötvenmilliárd ment zöldáramra

A hazai villamosenergia-felhasználók 79,94 milliárd forintnyi megújuló alapú, illetve hulladékból előállított villamos energiát vásároltak 2015-ben, a vételár 62 százaléka, 50 milliárd forint a piaci ár fölötti tétel volt, amit versenypiaci vásárlók adtak össze támogatásként.

E számok alig térnek el az egy évvel korábbiaktól. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal friss beszámolója szerint a teljes kifizetés egy, az azon belüli támogatás pedig két százalékkal emelkedett a 2014-eshez képest. A támogatásra jogosító, kötelező átvételi rendszerben (KÁT) eladott villamos energia mennyisége mindössze 1,1 százalékkal nőtt, s 2438 gigawattórát tett ki. A KÁT-os termelés belső szerkezete viszont kissé átalakult, így átcsoportosultak a támogatások is. Az időjárás ugyanis nem kedvezett a vízerőműveknek, amelyek az előző évhez képest 23 százalékkal kevesebb villamos energiát termeltek, de a csökkenést ellensúlyozta a szél-, a nap-, a biomassza- és a hulladékot égető erőművek termelésének növekedése. Főként a napenergiás és a vegyes tüzelésű erőművek révén tavaly, 2015-ben 4,5 százalékkal, 854,3 megawattra emelkedett a KÁT rendszerben értékesítő erőművek összkapacitása.

A 49,58 milliárd forintnyi támogatás túlnyomó része ismét a zöldáramtermelőknek jutott, míg a hulladékot égető erőművek csak 256 millió forintot kaptak. Maga az átlagos átvételi ár és a fajlagos támogatás is lényegében változatlan maradt a múlt évben. A KÁT-os áram előállítása azonban a fenti, közel 50 milliárdos támogatásnál jóval többe került. A fő pluszkiadást annak a helyzetnek a kezelése jelentette, hogy az érintett erőművek termelése eltér az előre már megadott menetrendjüktől. Igaz, a rendszer egyensúlyának fenntartására 2014. január 1-je óta már egyre kevesebb úgynevezett kiegyenlítő energiát kell vásárolnia a rendszerirányító Mavirnak, mert a társaság a KÁT-os áram időben állandó részét, nagyjából a 40 százalékát a magyarországi áramtőzsdén adja el. Ennek köszönhetően ugyanis jobban tudja tervezni napi értékesítését. Tovább javul a helyzet, ha a Mavir a zöldárammal nemcsak a másnapi, hanem a napon belüli tőzsdei kereskedésben is megjelenik.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Tűz volt a paksi atomerőműben

Kisebb tűz ütött ki csütörtökön délelőtt a paksi atomerőmű 4-es blokkjának turbinagépházában - közölte honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).