Mintegy ötszáz hektárnyi természetvédelmi területre terjed ki a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vizes élőhelyeket érintő, jövő nyáron befejeződő rehabilitációs programja - ismertette Sarka Béla, a cég vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján Hortobágyon.

Ötszáz hektáros természetvédelmi rehabilitáció a Hortobágyon

Mintegy ötszáz hektárnyi természetvédelmi területre terjed ki a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vizes élőhelyeket érintő, jövő nyáron befejeződő rehabilitációs programja – ismertette Sarka Béla, a cég vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján Hortobágyon.

Az előkészítéssel együtt 265 millió forintos, uniós pályázati pénzből megvalósuló munkával a jelenleg szárazon álló Polgár-halastavak közül négy tó rehabilitációja történik meg. Elbontják a halgazdasági célú műtárgyakat és a madárállomány ellátására, gazdaságilag értéktelen halfajokat telepítenek. A rehabilitáció közvetlenül 153 hektárra irányul, de annak hatásterülete meghaladja az ötszáz hektárt – tette hozzá Sarka Béla.

Megjegyezte: 100 százalékos állami tulajdonú cégként a Hortobágyi Halgazdaságnak szerződéses kötelessége az állami vagyon értékének fenntartása. A jelenleg leromlott állapotú tavak elvesztették termelési funkciójukat, a halastavi gazdálkodásra irányuló rekonstrukció megtérülése pedig az elvárhatónál jóval hosszabb időt vett volna igénybe.

A halgazdaság stratégiájában azonban az eredményes gazdálkodás mellett fontos a halastavak természeti értékeinek a fenntartása. A 2011 májusában kezdődő rekonstrukcióval a tavakon korábban rendszeresen költő, táplálkozó vagy átvonuló madárfajok számának növelését célozzák, hiszen jelenleg a területen nincsenek jelen a természetes fajok – emelte ki.
A rekonstrukció hivatalosan jövő novemberben ér véget, de a tavak vizes feltöltése, a csatornák és töltések felújítása és a szükségtelen műtárgyak elbontása, valamint költő szigetek építése már augusztusban befejeződhet – ismertette a vezérigazgató.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.