OTP: napelemek, zöld tetők és közösségi terek kialakítására pályáztak a társasházban élők

Már hetedik alkalommal hirdetett nyerteseket a hazai társasházak és lakásszövetkezetek fejlesztéseit támogató pályázatán az OTP, a hitelintézet felhívására 567 társasház jelentkezett, a bank kategóriánként 3-3 jelentkező társasházat és lakásszövetkezetet díjazott, együttesen mintegy 9 millió forint összeggel.

Idén a legtöbb pályázó az életminőség javítását célzó fejlesztési tervek megvalósításához kívánt forrást szerezni. Emellett a társasházak és lakásszövetkezetek többsége napelemes rendszerek telepítésére, zöld tető létesítésére, akadálymentesítésre, valamint energiatakarékos világítási rendszerek kiépítésére igényelt támogatást.

Idén az életminőség kategória díjat és az 1,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást a budapesti Tömő utca 40-es szám alatti társasházház lakói nyerték meg. A díjátadón Aladics Sándor, a bank vállalati üzletága, az OTP Business igazgatója kiemelte: a nyertes társasházban 45 év után lesz akadálymentes a lifthez vezető folyosó, az elkészült rámpa nemcsak a három mozgáskorlátozott lakónak jelent majd segítséget, hanem a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családoknak is.

Energiatakarékos zöldtető építéséhez több, mint 1 millió forintot kap a környezetvédelmi kategória nyertese, egy ceglédi társasház. A tulajdonosoknak további tervei között szerepel, hogy vízvezetéket építenének ki a tetőre, illetve pihenőhelyeket létesítenek az idősebbek részére, valamint mobil homokozókat hoznak létre kisgyermekek számára.

Aladics Sándor elmondta: egy olyan budai társasház pályaműve nyerte meg az első díjjal járó 1,4 millió forintot, ahol az emeleten festők, míg a földszinti műtermekben keramikusok, szobrászok kaptak lehetőséget munkáik elkészítésére és a megnyert pénzből már kialakítható egy olyan kiállító terem is, ahol a környéken élő gyermekeknek is tarthatnak kézműves foglalkozásokat.

A pályázat legfontosabb célja idén is annak tudatosítása volt a lakóközösségekben, hogy látszólag kis volumenű beruházások révén is hogyan tehető szebbé a környezet, illetve hogyan érhetnek el jelentős energiamegtakarítást a lakóközösségek – mondta az OTP Business igazgatója.    Bejelentette: egy 1 millió forintos különdíjat is megszavazott a zsűri. A nyertese egy budapesti lakóközösség, a pályázatukban öntöző rendszerrel kiépített füvesítés, játszótér kialakítása, kerti sütő-főző hely megépítése mellett szerepel egy kétszintes kerti kisvasút is, amelyet a vasútnál dolgozó lakók építettek meg.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.