Már ötödik éve, hogy március 11-én koradélután megszólalnak a szirénák országszerte Japánban.

Ötödik éve szivárog a radioaktiv víz Fukusimában

Már ötödik éve, hogy március 11-én koradélután megszólalnak a szirénák országszerte Japánban.

A fukusimai atomerőmű tragédiájára emlékeznek. A szökőárra, amely letarolta a legnagyobb japán sziget, Honsu keleti partvonalát Tokiótól északra. A fukusimai hat reaktor közül három súlyosan megsérült. A radioaktív hűtővíz azóta is szivárog belőlük nemcsak a földbe, hanem a tengerbe is, úgyhogy az atomerőmű környéke lakhatatlanná vált. A japán kormányfő egy minapi beszédében újból hitet tett arra, hogy nem hagyják veszni, életre keltik a fukusimai katasztrófa miatt még mindig csak vegetáló északi országrészt.

Tokió már két éve kampányol amellett, hogy a lakók – akiket százezrével kellett akkor elköltöztetni – térjenek vissza azokra a vidékekre, amelyek már nincsenek lezárva, de nagyon sokan nem kockáztatnak. Nem hisznek a hatóságoknak, amelyek késve és a tragédia nagyságát elhallgatva tájékoztattak a fukusimai tragédia utáni hetekben. A japánok évek óta folyamatosan tüntetnek az összes atomerőmű leállításáért, de a kormány hajthatatlan, újraindítja a fukusimai katasztrófa után leállított reaktorokat Japánban.

forrás: hu.euronews.com

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.