Kezdőlap / Technológiák / Telekommunikáció / mobil / Öt év múlva jön a viselhető akkumulátor
Tudj meg többet: Zöld informatika

Öt év múlva jön a viselhető akkumulátor

Az LG Chem, a világ egyik legnagyobb kémiai cége kifejlesztett egy kábel alakú lítium-ion akkumulátort, ami csupán néhány millimeter átmérőjű, és rugalmas annyira, hogy karkötőként vagy ruhákba építve lehessen hordani.

Az kábelakku alapjául szolgáló kémia ugyanaz, mint az okostelefonokban és laptopokban található lítium-ionoké: egy anód, egy lítium-kobalt-oxid katód és egy eletrolit, de ahelyett, hogy a megszokott módon rétegesen helyezkednének el, egy üreges, csavart, rugószerű spirál formáját kapták, írja az index.hu. LG Chem akkumulátora egy vékony rézdróttal kezdődik, amit nikkel-ónnal vontak be, ezzel az ötvözettel hoztak létre anódot. A szálakat szorosan egy 1,5 milliméter átmérőjű rúd köré csavarták. Ezután a rudat eltávolítják, így csak az erős rugó marad. Ezután az egészet aluminiummal vonják be, és az egészet keresztülhuzzák egy lítium-kobalt-oxid-oldaton, amitől az aluminium katóddá válik. Végül az anód-katódot védőréteggel látják el, és az üres részre elektrolitot töltenek, ettől lesz akkumulátor. A cég szerint a megoldás már 2017-ben a boltokba kerülhet.

Ajánlott tartalom

400 évvel később napelemes hajó indult útnak a Mayflower útvonalán

Kihajózott szerdán az angliai Plymouthból a Mayflower nevű, önmagát navigáló hajó, amely legénység nélkül fogja átszelni az Atlanti-óceánt, hogy emléket állítson a 400 évvel ezelőtt Angliából Amerikába útnak indult Mayflower vitorlásnak - adta hírül a BBC News.