Ősztől csak kondenzációs gázkazánok hozhatók forgalomba

Szeptember 26-ától automatikusan hatályba lép Magyarországon is az az uniós rendelet, amely éves átlagban mérve a legalább 86 százalékos hatásfokú gázkazánok forgalomba hozatalát engedélyezi, ez azt jelenti, hogy ekkortól csak kondenzációs gázkazánok felszerelésére lehet engedélyt kapni – mondta Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója, szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Jelenleg Magyarországon 2,5 millió gáz fűtőkészülék működik, az évente forgalomba hozott új készülékek száma 40-50 ezer, ennek mindössze 40 százaléka kondenzációs kazán – erről Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke beszélt a tájékoztatón.

A meglévő hagyományos gázkazánokhoz képest – a gyakorlati tapasztalatok szerint – a kondenzációs kazánok gázfelhasználása 25-30 százalékkal kevesebb – válaszolta Versits Tamás, az MTI kérdésére. A kondenzációs gázkazánok ára 300 ezer forinttól indul, de a kiegészítő beruházásokkal együtt a kazáncsere elérheti az egymillió forintot is. A megtérülés 2,5 és 8 év közé esik.

Szintén szeptembertől felkerülnek a gázkészülékekre is az energia címkék, amelyek – a háztartási készülékekhez hasonlóan – betűkkel jelzik az energiahatékonyságot.

Ez év elejétől csak a szigorított hőtechnikai előírásoknak megfelelő lakásépítéshez – felújításhoz nyújtható állami, illetve uniós támogatás. Ez azt jelenti, hogy az új előírások következtében 40 százalékkal növekszik az energiahatékonyság a korábbihoz képest, így a fűtésre használt energia 25-30 százalékkal csökken – vázolta az egyéb adatokat Bart István.

Az eddigi tapasztalat az, hogy energetikai felújításba csak támogatással vágnak bele a lakástulajdonosok. Az új uniós költségvetési ciklusban 63 milliárd forint jut energiahatékonysági beruházásra, ebből a lakosság 33-34 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaphat. Ebből évi 30 ezer lakást lehet felújítani – tette hozzá az igazgató.

A sajtótájékoztatót szervező Magyar Energiahatékonysági Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. civil szervezet, amely az energiahatékonyságban érintett cégek támogatásával tevékenykedik.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. “ez azt jelenti, hogy ekkortól csak kondenzációs gázkazánok felszerelésére lehet engedélyt kapni ” Nem egészen. Olvastam arról hogy vannak olyan korszerű hagyományos típusok is amelyek teljesítik az említett 86%-os követelményt. Az illető hagyományos gázkazánok 90-94 %-os hatásfokkal üzemelnek az említett 86% helyett.