Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Ősztől csak kondenzációs gázkazánok hozhatók forgalomba

Ősztől csak kondenzációs gázkazánok hozhatók forgalomba

Szeptember 26-ától automatikusan hatályba lép Magyarországon is az az uniós rendelet, amely éves átlagban mérve a legalább 86 százalékos hatásfokú gázkazánok forgalomba hozatalát engedélyezi, ez azt jelenti, hogy ekkortól csak kondenzációs gázkazánok felszerelésére lehet engedélyt kapni – mondta Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója, szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Jelenleg Magyarországon 2,5 millió gáz fűtőkészülék működik, az évente forgalomba hozott új készülékek száma 40-50 ezer, ennek mindössze 40 százaléka kondenzációs kazán – erről Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke beszélt a tájékoztatón.

A meglévő hagyományos gázkazánokhoz képest – a gyakorlati tapasztalatok szerint – a kondenzációs kazánok gázfelhasználása 25-30 százalékkal kevesebb – válaszolta Versits Tamás, az MTI kérdésére. A kondenzációs gázkazánok ára 300 ezer forinttól indul, de a kiegészítő beruházásokkal együtt a kazáncsere elérheti az egymillió forintot is. A megtérülés 2,5 és 8 év közé esik.

Szintén szeptembertől felkerülnek a gázkészülékekre is az energia címkék, amelyek – a háztartási készülékekhez hasonlóan – betűkkel jelzik az energiahatékonyságot.

Ez év elejétől csak a szigorított hőtechnikai előírásoknak megfelelő lakásépítéshez – felújításhoz nyújtható állami, illetve uniós támogatás. Ez azt jelenti, hogy az új előírások következtében 40 százalékkal növekszik az energiahatékonyság a korábbihoz képest, így a fűtésre használt energia 25-30 százalékkal csökken – vázolta az egyéb adatokat Bart István.

Az eddigi tapasztalat az, hogy energetikai felújításba csak támogatással vágnak bele a lakástulajdonosok. Az új uniós költségvetési ciklusban 63 milliárd forint jut energiahatékonysági beruházásra, ebből a lakosság 33-34 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaphat. Ebből évi 30 ezer lakást lehet felújítani – tette hozzá az igazgató.

A sajtótájékoztatót szervező Magyar Energiahatékonysági Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. civil szervezet, amely az energiahatékonyságban érintett cégek támogatásával tevékenykedik.

Ajánlott tartalom

Napelemes rendszereket létesítenek kilenc mentőállomáson

Napelemes rendszereket létesítenek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kilenc mentőállomásán, a fejlesztés során több mint 1300 napelemet helyeznek el - közölte a szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. “ez azt jelenti, hogy ekkortól csak kondenzációs gázkazánok felszerelésére lehet engedélyt kapni ” Nem egészen. Olvastam arról hogy vannak olyan korszerű hagyományos típusok is amelyek teljesítik az említett 86%-os követelményt. Az illető hagyományos gázkazánok 90-94 %-os hatásfokkal üzemelnek az említett 86% helyett.