Őszre már áramot termelhet az új magyar naperőmű

Letették a szili naperő- mű alapkövét. A magánberuházás nyomán 2200 napelemtábla hamarosan 250-300 lakást lát majd el árammal.

A Presztízs-díjas vállalkozót, Kaproncai Ferencet már jó ideje foglalkoztatta egy újító befektetés gondolata. Két lehetőségre fókuszált: ásványvíz- vagy energiatermelés. A döntéshez az utolsó löketet egy külföldi látogatás adta, mikor a lányával tett németországi útjuk során felfigyelt a földeket borító „napelemtengerre”. Ekkor fogalmazódott meg benne igazán a naperőmű-építés gondolata. Az sem volt kérdés számára, hogy mindezt szülőfalujában, Szilban kivitelezi (Kisalföld, 2017. 06. 30.). Kaproncai Ferenc elmondása szerint nem hitte volna, hogy azon a földön, ahol egykor gyermekként játszott, egyszer majd egy ekkora beruházást visz véghez. Hazatértük után kezdetét vette a tervezés, majd a három évet felölelő időszak végén újabb nagy lépéshez érkezett: tegnap volt a szili naperőmű alapkőletétele, mely a Csornai járásban az első, a megyében a második ilyen létesítmény. A vállalkozó beszámolt lapunknak az ütemtervről is: „E hónap végére elkészül a szerelés nagy része és megérkezik a transzformátorház.
Augusztus végén lesz a próbaidőszak, majd ezután lehet igényelni a használatbavételi engedélyt. Reményeim szerint októberben már elindulhat a termelés” – beszélt bizakodóan Kaproncai Ferenc, aki kitért a helyszínválasztás miértjére is.

„Ha üzletemberként gondolkodom, akkor délebbre építem az erőművet. Ott akár 5–10 százalékkal többet termelne. Számomra viszont a helyválasztás nem volt kérdés, eleve Szilba terveztem a naperő- művet” – felelte. A megvalósításhoz a vállalkozó a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 150 millió forint kamatmentes kölcsönt kapott, melyhez további 66 millió forint önerőt tesz majd hozzá. Az első nagy befektetés tehát folyamatban van Szil határában, ahol a fejlesztési tervek szerint kisebb ipari parkot szeretnének idővel kialakítani. A gyorsforgalmi út közelsége és a jó megközelíthetőség már adott. A polgármester, Lengyel Oszkárné elmondása szerint Kaproncai Ferenc szívén viseli szülőfaluja sorsát. A Kaproncai Oktatást Támogató Alapítvány létrehozásával a tehetséges szili diákokat támogatja, a naperőműparkkal pedig Szil fejlődését szorgalmazza. „Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés további vállalkozókat vonz a településre” – tette hozzá a polgármester. A magánberuházása nyomán hamarosan 2200 napelemtábla emelkedik ki Szil határában, mely hozzávetőlegesen 250–300 lakást lát majd el árammal, írja a kisalfold.hu. 

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.