Összeült az új allergia és parlagfű kerekasztal

Július 15-én újjáalakult az Allergia és parlagfű kerekasztal, amelynek megválasztották az új társelnökeit Bartos Mónika országgyűlési képviselőt (FIDESZ) a Fenntartható fejlődés bizottságtól és Szabó Rebeka országgyűlési képviselőt (LMP) a Mezőgazdasági bizottságtól.

A kerekasztalon részt vett Gulyás Dénes parlamenti képviselő ( FIDESZ) és  Kardeván Endre államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztériumtól. A kerekasztal a megalakuláson kívül meghallgatta Frühstück burgenlandi tartományi környezetvédelmi ombudsman előadását a parlagfű burgenlandi elterjedésének helyzetéről és az ottani stratégájáról. Előadást tartott dr. Páldy Anna az ÁNTSZ-OKI részéről az európai és magyar pollenhelyzet hosszú távú monitorozásáról és annak egészségügyi vonatkozásairól.
Őt követte dr. Szemán László, a Szent István Egyetem docense, aki a parlagfű elleni védekezés lehetőségeit a pázsitgyepek példáján mutatta be.
Dr. Bartos Mónika társelnök elmondta, hogy további rendezvényeken lehetőség lesz megvitatni, hogy milyen jogszabályi változtatásokat tart fontosnak a kerekasztal és ezeket milyen formában fogja a parlament elé terjeszteni. Szabó Rebeka kérte a résztvevőket, hogy nyilatkozatban erősítsek meg tagságukat.

Frühstück burgenlandi zöld ombudsman és Perlaky területfejlesztési tartományi főnök és parlagfű koordinátor külön eszmecserét folytatott a Fenntartható fejlődés bizottság titkárával a heiligenkreuzi égetőmű jelenlegi engedélyezési és jogi állásáról, majd egy angyalföldi építési területen mutattuk meg a vendégeknek és a képviselőknek, illetve az ECHO és a DUNA-TV munkatársainak a törvényi végrehajtás jelenlegi állapotát. A 360o Budapest ( Duna Bay 360o)  több tíz hektáros tervezett építési területén a Duna partjának árvízvédelmi szempontból is aggályos feltöltése következtében kialakult talajbolygatás erős parlagfű-fertőzést eredményezett. A több mint 6 éve parlagfüves területen szemmel láthatóan semmilyen védekezés, változás nem történt.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.