Kezdőlap / Összementek az Alpok gleccserei

Összementek az Alpok gleccserei

Nagyon összezsugorodtak a svájci Alpok gleccserei a klímaváltozás következtében – derült ki a Freiburgi Egyetem Gleccserleltárának frissen közzétett adataiból. A kutatók ismeretei alapján a hegycsúcsok jégtakarója majdnem egyharmadával kisebb felületet, 940 négyzetkilométert borított 2010-ben, mint 1973-ban – írja az MTI.

Az adattár alapján a legtöbb és legnagyobb jégfolyam a Berni- és a Wallisi-Alpokban található. A fél négyzetkilométernél kisebb felületű törpegleccserek a leggyakoribbak. A legtöbb jeget néhány óriás tartalmazza, többek közt az Aletsch-gleccser.

A jég tömege is jelentősen csökken. A gleccserek 22,5 köbkilométer jeget és a hó többszöri olvadásával és újrafagyásával keletkezett csonthavat veszítettek el. Az 1973 óta elolvadt gleccserjégből keletkezett vízzel kétszer lehetne megtölteni a csaknem 114 négyzetkilométer felületű svájci Vierwaldstätti-tavat.

A gleccserleltár lehetővé teszi, hogy a kutatók jobban megérthessék az alpesi gleccsereknek a klímaváltozás miatti átalakulását, és pontosabb képet tudnak adni a jégfolyamok jövőbeli változásáról is.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Rendszeressé válhat a 40 Celsius-fokos hőmérséklet a század végére Nagy-Britanniában

Rendszeressé válhat az akár 40 Celsius-fokot is elérő nyári hőmérséklet 2100-ra Nagy-Britanniában, ha nagyon magas marad a szén-dioxid-kibocsátás - derült ki a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) új tanulmányából.