Őshonos erdeinkre szükség van

A WWF Magyarország támogatja őshonos fafajaink védelmét, és az erdőklíma megtartását jobban biztosító erdőgazdálkodási módszerek elterjesztését a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az elmúlt héten több hír jelent meg a sajtóban arról, hogy egyes erdész szakemberek szerint a klímaváltozásra adott válaszként a jövőben távoli tájak fafajait célszerű ültetni a hazai őshonosak helyére. Az álláspontot képviselők szerint az őshonos erdők, elsősorban a bükkösök nem lesznek képesek ellenállni a klímaváltozás hatásainak, ezért erdészeti beavatkozásokkal szükséges a természetben várható változásoknak elébe menni.
A WWF Magyarország álláspontja szerint a klímaváltozás ugyan valós környezeti stresszt jelent erdeink számára, ám ez csak szélsőséges esetekben adhat okot arra, hogy a hazai őshonos erdőket mesterséges beavatkozásokkal átalakítsuk.

Elsősorban a korábban nem megfelelő helyekre telepített kultúrerdőket – feketefenyveseket, nemesnyárasokat, akácosokat – szükséges ellenálló, lehetőleg őshonos fafajokból álló erdőkre cserélni.
Az erdőterületünk kevesebb, mint felét kitevő őshonos fafajokból (tölgyek, hársak, kőrisek, bükk stb.) álló természetes erdőket ezzel szemben meg kell kímélni a radikális átalakításoktól. Legfőbb feladatunk, hogy a korábbi idők sematikus erdőgazdálkodásának következményeit orvosolva változatosabbá, természetesebbé, ezáltal ellenállóbbá tegyük őket. Őshonos erdeinkben kerülni kell a tarvágást, helyette az erdő belső klímáját megőrző, folyamatos erdőképet biztosító szálalást célszerű folytatni. Védett természeti területeink egy részén az erdőket minden gazdálkodástól kímélni kell, ami hatékony eszköz nem csak a biológiai sokféleség, de az erdők egészségének megőrzéséhez is.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.