Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiapolitika / Országos zöld csúcs kezdődött Tatabányán

Országos zöld csúcs kezdődött Tatabányán

Megkezdődött a Környezet- és Természetvédelmi Társadalmi Szervezetek 19. Országos Találkozója pénteken Tatabányán, a rendezvényt Szabó Imre környezetvédelmi miniszter nyitotta meg.

Sólyom László köztársasági elnök levélben üdvözölte a résztvevőket. Levelében, amelyet Horváth Zsolt, a Levegő Munkacsoport igazgatója ismertetett a résztvevőkkel, az államfő hangsúlyozta: “nem csupán az a kérdés, hogy túléljük-e a válságot, hanem hogy milyen állapotban érkezünk meg a válság utáni időkbe. Ha most, kizárólag a napi kényszereknek engedve, jövőbe tekintő stratégia nélkül hozzuk meg intézkedéseinket, megújuló képességünket veszítjük el”.

Sólyom László levelében rámutatott, az újabb és nagyobb hitelek helyett a pazarló és öncélú fogyasztást kellene visszafogni, az egyre nagyobb erőművek építése helyett a takarékos energiafelhasználás módszereit kellene elterjeszteni.
Horváth Zsolt tájékoztatása szerint a vasárnapig tartó rendezvényre 137 szervezettől 400 résztvevő érkezett. A fórum kiemelt témája a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) tevékenysége, szó lesz az elővárosi közlekedésről, a környezetvédelmi adóreformról és a környezetvédők jogfejlesztésben betöltött szerepéről.

A Levegő Munkacsoport tájékoztatása szerint az évente megrendezett találkozó a társadalmi szervezetek legnagyobb összejövetele, amely lehetőséget teremt a közös cselekvési irányok meghatározására, a társadalmi párbeszédre a gazdasági és állami szféra szereplőivel.

A munkacsoport példaértékűnek tartja, hogy a súlyosan szennyező nehézipari múltjáról ismert Tatabánya elsőként dolgozott ki egy éghajlat-változási mintaprogramot, valamint élen jár a komplex környezeti nevelési programok elterjesztésében, a települési hőség- és UV-riadó terv alkalmazásában.

Ajánlott tartalom

Teljes körű épületszigeteléssel akár 50%-kal is csökkenthetjük otthonunk energiafelhasználását!

Az új nemzeti energia- és klímastratégia kialakításának középpontjában, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, az energiafogyasztás további csökkentése áll.