Országos túrán népszerűsíti a megújuló energiákat a Greenpeace

A fővárost és vidéki nagyvárosokat érintő országos túrába kezdett pénteken a Greenpeace azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a megújuló energiaforrások fontosságára.

A Greenpeace a rendezvénysorozattal be akarja mutatni, hogy a “megújulók Magyarországon is működnek, versenyképesek, számunkra is olcsó energiaforrásokat, új munkahelyeket, energiafüggetlenséget és tisztább, egészségesebb környezetet jelentenek” – közölte a zöldszervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A zöldek az energiatúra során aláírásokat is gyűjtenek majd annak érdekében, hogy szülessen önálló megújulóenergia-törvény  Magyarországon, és a kormány dolgozzon ki ambiciózus, a kötelező 13 százalékos célon túlmutató megújuló energiaforrásokra vonatkozó nemzeti cselekvési tervet. (Az Európai Unió 2020-as stratégiája értelmében Magyarországnak tíz éven belül 13 százalékra kell növelnie a megújulók részarányát az energiatermelésen belül.)

Az önálló törvénynek a civil szervezet szerint egyszerűsítenie kellene az engedélyeztetési eljárást, kezelnie a hálózati csatlakozás problémáit, illetve a rendelkezésre álló pénzügyi források megfelelő átcsoportosításával és újabb források teremtésével előnyben kellene részesítenie a megújuló energiaforrások kiaknázását.
A túra első, péntek-szombati állomása a budapesti Gödör Klubban megrendezett Európa Riadó fesztivál. Győrött június 3-án, Tatabányán 4-én, Kecskeméten 5-én, Pécsett 10-én, Szegeden 11- én, Debrecenben pedig 12-én jár majd a roadshow. Az érdeklődők forgatható szélkerékkel, napelemmel működő triciklivel, napenergiával főzni, sütni tudó “napszakáccsal”, mobiltöltővel, napkollektorral ismerkedhetnek meg. A Greenpeace új, Van hozzá energiánk! című füzetének is a turnén lesz a bemutatója.

A környezetvédelmi szervezet emlékeztetett arra, hogy a világban fokozatosan növekszik a megújuló energiaforrások szerepe: míg 2002-ben még csak 22 milliárd dollárt fektettek a szektorba, addig 2008-ban már 155 milliárd dollárt, jócskán meghaladva a fosszilis beruházásokat.
A Magyar Tudományos Akadémia becslése alapján a megújuló energiaforrások elméleti kapacitása Magyarországon több mint duplája a teljes energiaszükségletnek – idézte fel a Greenpeace. A szervezet szerint a legnagyobb lehetőségek a geotermikus és a napenergia hasznosításában rejlenek, de a szél energiája sem kellően kiaknázott még.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.