Országok költöznének el a klímaváltozás miatt

A tengerszint-emelkedés korában nem kisebb a tét: a hullámsírban az enyészeté lesz, vagy megmarad üdülőparadicsomnak a Maldív-szigetek? Az ország átlagos magassága mindössze négy méter a tengerszint felett.

Az ország ifjú elnöke, a 2008-ban -csaknem 20 évnyi meghurcoltatás és politikai fogolyként való raboskodás után- 40 évesen beiktatott Mohamem Nasheed azt az ígéretet tette kicsinyke népének, hogy új hazát talál nekik. Nasheed eltökélte, hogy dekarbonizálja az országot. “Ha az ember gyalogolhat a Holdon, akkor mi is legyőzhetjük közös karbon-ellenségünket”, mondta elnöki beszédében a Maumoon Abdul Gayoom diktátor hatalmát újságíróként oly sokáig ellenző, és saját számítása szerint tizenháromszor lesittelt Nasheed, aki 2001-ben parlamenti képviselő lett (majd újra a rácsok mögé került, s kiszabadulva Angliában telepedett le politikai menekültként).

Zsarnokoskodó elődje már 1988-ban figyelmeztette a New York-i ENSZ-székházban összegyűlt tagállamok képviselőit, hogy a hullámok el fogják nyelni országát. Ha csak egy métert növekszik a tengerszint, egy vihar áradata már katasztrofális hatással lehet a nemzetre, közölte az egybegyűltekkel.

Nasheed Ausztráliát és Sri Lankát szemelte ki, mint lehetséges menekülési irányvonalat népe számára. Ide mentené át népét úgy, hogy az ország turizmusból származó bevételeit és a szuverén nemzeti vagyonból nagy földterületeket venne egy másik országban a 393 000 maldív polgár számára. “Az éghajlatváltozást nem tudjuk megváltoztatni, ezért máshol kell földet vásárolnunk”, jelentette ki 2008-ban. Három hónappal a bejelentése után egy másik szigetország, Kiribati vezetése is hasonló szándékról nyilatkozott a sajtónak. Ők is új földek után néznek.

Egy ausztrál kisváros, a Pyrenees Shire be is jelentkezett azzal, hogy szívesen eladnának olcsón földterületeket a migráló maldívoknak. Sőt még az ottani klíma sem lenne túlságosan eltérő a Maldív-szigetekétől. Időközben azonban új polgármestere lett a településnek. Ő már nem volt hajlandó nyilatkozni a kérdésben!

-

Megőrizni vagy kivándorolni

Vannak megfigyelők, akik úgy látják, a Maldív-szigeteknek befellegzett – vagy inkább behullámzott. Egyes megfigyelők elhibázottnak vélték Nasheed fatalizmusát, mondván, ha nem jelentené ki, hogy a Maldív-szigeteknek annyi, és a kollektív elvándorlás szükségszerű, akkor sokkal több segítséget kaphatna a nemzetközi szervezetektől országa megmentésére.

Egy korábbi cunami és a tengerszint-emelkedés például egyaránt elvitték a partok homoktartalmát a szigetek belsejébe, természetes hullámtörőt alakítva ki ott. A külső területeken 30 centimétert, beljebb 60 centimétert emelkedett a szárazföld magassága a “homokátrendezés” következményeként. Az is kérdés, hogy a korallszigetek növekedése lépést tud-e tartani a tengerszint emelkedésével. Ha igen, az nagy áldás a Maldív-szigetek lakóinak.

Egy migrációs program részeként az ország kisebb szigeteiről 3000 lakost a nagyobb szigetekre költöztettek.

Ha az ember a tudomány segítségével hasonló védekező lépéseket tesz, nem kizárható, hogy a Maldív-szigetek megőrizhető, vallják a tudomány hívei. Ezt az irányzatot hívják “geoengineering”-nek, ami egy muszlim országban nem könnyű portéka egy elnök kezében. A 2004-ben bekövetkezett dél-kelet-ázsiai cunami után egyes helyi vallási vezetők átokként, Allah csapásaként emlegették a szökőárt, mely lecke arra, hogy az ember megváltoztassa életét.

Allah közbeszól

Nasheed a New York Times-nak beismerte, hogy beszédeibe bele kell szőnie Isten alakját, a vallásos polgároknak ugyanis nehéz megértenie a kapcsolatot az emberi tettek és a klímaváltozás között. “Az átlagos halásznak, aki jelentéktelennek érzi magát Isten előtt”, e kapcsolat megértése nem megy. Neki úgy kell beadni az üzenetet, hogy “az időjárási jelenségek a természet miatt, nem az ember miatt változtak meg, de ha az ember karbonsemlegessé tud válni, akkor Isten másképp tud cselekedni” az ember érdekében. “De Istennek ott kell lennie ebben a párbeszédben”. A nyugati világtól távol így néz ki a klímapolitika a 21. században…

Nasheed-ot 2012-ben egy politikai puccs folytán elmozdították elnöki székéből. Jelenleg az alenlöke vezetői az országot. Már kormányzása utolsó évében számos Csendes-óceáni szigetország kénytelen volt repülőgépen hozatni ivóvizet a lakóinak, mert a tengerszintemelkedés tönkretette a szigetek talajvizét.

Mennyit emelkedik?

Az ENSZ égisze alatt működő IPCC szerint az évszázad végére 17,8 és 58,4 centiméter között lesz a tengerszint emelkedése, de a tudósok nagy része ezt is óvatos becslésnek tartja. Az emelkedés valós mértéke magasabb is lehet. Műholdas mérések szerint 1993 óta évente átlagosan 3,3 milliméterrel emelkedett a tengerek szintje. A Maldív-szigetek körül 2,2 milliméteres növekedést mértek. Ennek értelmében nem zárható ki, hogy az évszázad végére egy méter emelkedjen ott a tenger.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.