Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a moszkvai repülőgépipari és űrkutatási vásár megnyitóján bejelentette, hogy Oroszország viszatér a Naprendszer bolygóinak kutatásához.

Oroszország visszatér a Naprendszerbe

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a moszkvai repülőgépipari és űrkutatási vásár megnyitóján bejelentette, hogy Oroszország viszatér a Naprendszer bolygóinak kutatásához.

Oroszország továbbra is támogatni fogja az űrkutatást, és ezt abszolút stratégiai prioritásnak tekinti, tekintet nélkül a nemzetközi és az orosz gazdaság ismert nehézségeire – mondta Putyin a X. Moszkvai Légi és Űrkutatási Szalon (MAKSZ) hivatalos megnyitóján szerdán, a Moszkva melletti Zsukovszkijban. Oroszország az űrkutatásra legtöbbet költő országok között van, 2009-2011 között a repülőgépipar fejlesztésének keretében e célra több mint 270 milliárd rubelt költött – jelentett ki  az orosz miniszterelnök. Döntés született arról, hogy a Zsukovszkijban lévő légi központon nemzeti repülőgép-gyártási központot alakítanak ki. Itt lesz az orosz repülőgépgyártás innovációs magja, tudományos kutatóintézetekkel, gyártási klaszterrel, megfelelő szociális és közlekedési infrastruktúrával, és a repülés történetét bemutató múzeummal. Putyin reményét fejezte ki, hogy a 2013-ban megrendezendő, következő MAKSZ-ra, felépülnek az új központ létesítményei. A MAKSZ a világ egyik legnagyobb légi szalonja, amely az orosz és a nemzetközi repülőgépgyártás legújabb eredményeit mutatja be. Minden alkalommal hatalmas értékű szerződéseket írnak alá a kiállításon, a szervezők szerint idén 3 milliárd dollár cserél gazdát.

 
Nagyok és nagyot lőnek
Az idei MAKSZ fő attrakciója a PAK FA T-50 típusú, ötödik generációs orosz vadászrepülőgép bemutatója. Ezt a gépet 2016-ban akarják hadrendbe állítani az orosz hadseregben. Szintén nagy érdeklődésre tarthat számot a Boeing 787 Dreamliner, amelynek tervezésében orosz szakemberek is részt vettek, és amelynek néhány alkatrészét Oroszországban gyártják. A kiállítás látogatói láthatják az Airbus A-380 típusú gépet is, a világ legnagyobb utasszállítóját, és négyéves szünet után ismét ott lesznek a kiállításon az amerikai légierő egyes géptípusai is. Gazdag kiállításokkal mutatkoznak be az űrkutatási- és rakétaipar orosz vállalatai is. A kiállítás vasárnapig tart nyitva, és a várt félmillió látogató 40 ország 842 vállalatának száznál több repülőgépével, helikopterével, és egyéb repülőgépgyártáshoz kapcsolódó termékeivel ismerkedhet meg. A bemutató repüléseken naponta 109 különféle gép vesz részt.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.