Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Oroszország csatlakozik az EU klímavédelmi céljaihoz

Oroszország csatlakozik az EU klímavédelmi céljaihoz

Oroszország csatlakozik az Európai Unió (EU) klímavédelmi céljához: az 1990-es szinthez képest 25 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását 2020-ig – jelentette be az orosz elnök szerdán Stockholmban az EU-orosz csúcson.

Dmitrij Medvegyev a zárt ajtók mögött tartott tárgyalásokon közölte partnereivel a számszerű orosz klímavédelmi vállalást, amelyről Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tájékoztatta a stockholmi csúcsról tudósító újságírókat. Maga Medvegyev a nyilvánosság előtt nem beszélt számokról, csak annyit jegyzett meg, hogy “Oroszország mindig is az európai irányvonalat követte a klímavédelemben.”
A hivatalos moszkvai álláspont mostanáig az volt, hogy Oroszország 10-15 százalék közötti mértékben hajlandó visszafogni a klímaváltozást okozó gázok kibocsátását.
Szakértők körében vitatott, hogy a sorrendben 24. EU-Oroszország csúcson tett új klímavédelmi vállalás milyen gyakorlati jelentőséggel bír. Oleg Aniszimov, az orosz állami meteorológiai szolgálat éghajlatkutatója például a RIA Novoszty hírügynökségnek azt mondta, hogy a nehézipar összeomlása következtében Oroszország már most is 30 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a kilencvenes évek elején.
Az Európai Unió az 1990-es szinthez képest 20 százalékos csökkentést vállal 2020-ig, ezt azonban kész 30 százalékra emelni a decemberi, koppenhágai klímavédelmi csúcstalálkozón, amennyiben erős partnerekre talál az alig három hét múlva kezdődő tanácskozáson, ahol az eredeti tervek szerint véglegesíteni kellene a károsgáz-kibocsátást szabályozó, 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyvet felváltó új nemzetközi szerződést.
Szakértők és felelős döntéshozók által széles körben vallott vélemény szerint nemigen valószínű, hogy a koppenhágai csúcson sikerül kötelező érvényű vállalást tartalmazó nemzetközi jogi dokumentumot alkotni, sokkal inkább az várható, hogy a résztvevő államok politikai jellegű megállapodást kötnek majd, amely a szerződést előkészítő további tárgyalások alapját képezheti.

Ajánlott tartalom

Mégsem tiltja be a kormány az egyszer használatos műanyagot

Az erről szóló törvényjavaslatot – ahelyett, hogy az Országgyűlés elé került volna – Semjén Zsolt a kormány nevében visszavonta, írta a hvg.hu.