Oroszország bányászni akar a Holdon

Oroszország saját erőből kezdi meg a Hold ásványkincseinek a kiaknázását – írja az MTI, az orosz Izvesztyija napilap csütörtöki számára hivatkozva. Az Orosz Tudományos Akadémia, a Roszkozmosz és a Moszkvai Egyetem már egy tanulmányt is összeállított a Hold kiaknázásáról, és hogy a 21. század a nyersanyagforrásokért folyó versenyről szól majd.

A tervezet olyan űrtechnológia fejlesztését tűzte ki célul, amivel együttműkdő partnerek nélkül is fel lehetne térképezni a Hold nyersanyagkészletét. A korábbi javaslatok szerint a Hold kolonizálása megoldhatatlan lett volna nemzetközi együttműködés nélkül. A kutatási program első fázisa – írja az Izvesztyija – 28,5 milliárd rubelbe, azaz nagyjából 177 milliárd forintba kerülne.

A tervek szerint Oroszország a következő 16 évben több, egyenként 3-4 évig tartó holdkutató programot indítana el. A 2016 és 2025 között tervezett első négy program a Hold déli sarkának fizikai és vegyi jellemzőit vizsgálná; itt épülne fel az első bázis. Az első oda-vissza utazásokra 2028 és 2030 között kerülhet sor, a terület emberi felderítését 2030 és 2040 közöttre tervezik.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).